Vita:Kameruni törpekecske

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Módis Ágnes Vadszederke 10 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó témában
Ez a szócikk témája miatt az Állatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Módis Ágnes Vadszederke (vita), értékelés dátuma: 2013. december 14.
Emlősökkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Latin neve[szerkesztés]

Hosszas keresgélés után sem lelem a latin nevét. Vadszederke' 2013. december 14., 18:05 (CET)Válasz

Ezmiez?[szerkesztés]

Mindamellett, hogy a kameruni törpekecskét kis k-val kell írni, a képen látható jószág a kép szerzőjének leírása szerint egy Svájcban fotózott házikecske. Továbbá a szócikk alanya nem lehet Capra aegagrus, mint azt a taxobox állítja mivel arról már van szócikkünk vadkecske néven. Csigabiitt a házam 2013. december 14., 18:57 (CET)Válasz

Lektorálandó[szerkesztés]

Szeretném, ha valaki segítene megírni a cikket, mert nincsenek megfelelő források és az Állakerttől sem jött meg az ígért szakmai anyag. Előre is köszönöm a Miskolc-műhely nevében mindenkinek, aki segít. Vadszederke' 2013. december 15., 14:55 (CET)Válasz

Némi segítség, amit a vitalapodon már leírtam:

  • A kameruni törpekecske szócikk jelenlegi állapotában gyakorlatilag egyetlen állítás sem felel meg a valóságnak. Egyedül talán a „képesek a fák tetejére is felmászni és az ágakon ugrándozni” állítás állja meg a helyét, bár ezt sem ártana forrással alátámasztani.
  • A szócikkben szereplő Hausziege 04.jpg kép egy svájci kecskefajtát ábrázol, melynek semmi keresnivalója nincs a kameruni törpekecske szócikkben. Hiába állítod azt, hogy „A képre visszatérve, a Svájcban élő (Capra aegagrus hircus) neve Hausziege”, ennek az állításnak az igazságtartalmától még nem lesz ez a kecske kameruni. Sőt, ha megnézed a kép leírását (Hausziege im Wallis), és megnézed a házikecske szócikk Kecskefajták szakaszát, ott expressis verbis szerepel a felsorolásban a svájci kecskefajták között a wallis-völgyi kecske. Egyébként, ha egy képkereséssel rákeresel a kameruni törpekecskére, láthatod, hogy teljesen más a fizimiskája, mint a képen szereplőé. Sőt, az általad forrásként feltüntetett Alfred Brehm: Az állatok világa könyvben látható kép is mást fajtát ábrázol.
  • A Taxobox teljesen félrevezető, mert az ott szereplő állítás szerint ennek a „kecskefajnak” a tudományos neve Capra aegagrus, ami tényszerűen nem igaz.
  • A bevezető mondat kerek perec nem igaz, mert a kameruni kecske nem a Capra nem egyik faja, hanem a vadkecske (Capra aegagrus) egyik alfajának, a házikecskének (Capra aegagrus hircus) egyik tenyésztett fajtaváltozata.
  • Az előbbiek szerint a Rokon alfajok szakasznak nincs értelme (mivel a kameruni törpekecske nem alfaj, hanem fajtaváltozat).
  • A Capra hircus africanus nevet erős fenntartással fogadnám, mivel egyetlen taxonómiai rendszer sem említi, csupán egyetlen, 1989-es diplomamunkában és az azt átvevő néhány oldalon szerepel.
  • A Capra hircus hircus a nigériai törpekecske tudományos neve.

Véleményem szerint ez a szócikk jelent állapotában nem válik a GLAM-ZOO projekt és a Wikipédia dicsőségére, ezért ha a téves állításokat nem javítja senki, akkor mielőbb törlendő. Csigabiitt a házam 2013. december 15., 14:59 (CET)Válasz

Ez a véleményed pedig nem válik sem a te, sem pedig a wikipédia dicsőségére, ugyanis a wikipédia lényege nem az egymás ostorozásában rejlik, hanem az egymást segítésben. Vadszederke' 2013. december 16., 23:47 (CET)Válasz