Kameruni törpekecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bakkecske (meglehet, hogy a kép nem a megfelelő fajtát mutatja, hanem egy rokont)

A kameruni törpekecske a nyugat-afrikai törpekecskék egyike, amely amint neve is utal rá, Kamerunból származik. Az őshazájában haszonállat, amelyet húsáért és tejéért tenyésztenek; azonban miután behozták Európába és Észak-Amerikába, házi kedvenccé vált.[1][2]

Eredete[szerkesztés]

A kameruni törpekecske eredeti élőhelye Nyugat-Afrika, Guinea környéke, Kamerun, innen terjedt el keleti irányban egész Afrika szerte. Az itt élő lakosságnak egyetlen olyan háziállata, amelyet haszonállatként tartanak, a tejéért, húsáért tenyésztik.

Megjelenése[szerkesztés]

A kameruni törpekecske kis termetű jószág, testhossza 41-58 centiméter, marmagassága 30-50 cm közötti; a bak kissé nagyobb a nősténynél. A nőstény testtömege 18–22 kilogrammig terjed, a baké nagyjából 20-25 kg. Mindkét nemnek van szarva, amely kifelé hajlik, de a baknál aztán hátrafelé mutat. A bak szakállas, egyes példányai sörényesek. A hátvonal egyenes, rövid nyakkal. A lábai rövidek. A szőrzete általában rövid és durva tapintású. A legtöbb egyed sötétbarna, fekete foltokkal, azonban még lehet teljesen fekete, vörös, fehér vagy tarka.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Barbara Rischkowsky, D. Pilling (eds.) (2007). List of breeds documented in the Global Databank for Animal Genetic Resources, annex to The State of the World's Animal Genetic Resources for Food and Agriculture. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. ISBN 9789251057629. Accessed January 2017.
  2. Valerie Porter, Lawrence Alderson, Stephen J.G. Hall, D. Phillip Sponenberg (2016). Mason's World Encyclopedia of Livestock Breeds and Breeding (sixth edition). Wallingford: CABI. ISBN 9781780647944.
  3. R. T. Wilson (1991). Small Ruminant Production and the Small Ruminant Genetic Resource in Tropical Africa. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. ISBN 9789251029985.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kamerunská koza című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a West African Dwarf goats#Characteristics című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Kameruni törpekecskék videó.
  • Chov kamerunských koz [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné online.
  • iFauna: Kamerunská koza
  • Breeds of Livestock - Pygmy goat

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]