Vita:Károlyi Gyula-kormány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Második?[szerkesztés]

A szakirodalom nem másodikként emlegeti, mivelhogy nem emleget elsőt. 1919-ben K.Gy. ellenforradalmi kormánya vagy ellenkormánya volt.

Peyerk vita 2010. május 7., 11:50 (CEST)

Szerintem teljesen mindegy, hogy ellen- vagy nemellenkormány volt. Kormány. Méghozzá első. Vannak olyan ellenkormányok, amelyek idővel kinövik magukat nemellenkormánnyá. De-Gaulle londoni emigráns kormánya is ellenkormány volt, akárhogy nézzük, a Vichy-kormány mellett. A különbség csak annyi, hogy Károlyi Gyula nem hagyta el az országot hozzá. Már csak azért is mindegy, mert csak állás- és nézőpont kérdése, hogy abban az időben ebben az országban épp melyik volt az ellenkormány. A Tanácsköztársaságét sem nevezném legitimnek. Sőt leginkább azt nem. L AndrásMagyar-horvát.jpg 2010. május 7., 16:07 (CEST)

Pl. Gergely Jenő – Pritz Pál: A trianoni Magyarország (33-34. old) kifejezetten vastag idézőjelben áll az ellenkormány megfogalmazás, később egyszerűen Károlyi Gyula kormányalakításáról beszél. L AndrásMagyar-horvát.jpg 2010. május 7., 16:44 (CEST)

Értem, lehetne így is meg úgy is, bár a legtöbb országban a nem törvényes, önjelölt kormányokat nem számítják egyformán a törvényesekkel. De itten most konkrétan arra kellene forrás, hogy a Károlyi-kormányt (a törvényesen kinevezettet) a magyar szakirodalom másodiknak nevezi.

Peyerk vita 2010. május 7., 19:41 (CEST)

Így a vizsgaidőszakban nem nagyon molyolnék ezzel, meg annyira nem is érdekel a kérdés, hogy ügyet csináljak belőle. Fentebb is csak arra próbáltam rámutatni, hogy nekem logikus másodiknak nevezni azt, ami ténylegesen második volt. L AndrásMagyar-horvát.jpg 2010. május 7., 21:57 (CEST)