Ugrás a tartalomhoz

Vita:Juhász Lajos (író)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt ZorróAszter 2 évvel ezelőtt a(z) Művei időrendje témában

Büntetett előélet[szerkesztés]

"[...] A rendőr igazoltatni akarta a kerékpáros fiatalembert, aki személyazonossági okmányt adott át a rendőrnek, de amikor szóval is bemondta személyi adatait a rendőrnek feltűnt hogy az okmány adatai nem mindenben egyeznek az élőszóval bemondott adatokkal. Erre előállította a fiatalembert a főkapitányságra, ahol Czigány Józsefnek mondotta magát. A főkapitányságon mint minden előállított embernek, ennek is megnézték a priuszát és csakhamar kiderült, hogy a Czigány József név csak álnév, mert az elfogott férfi Rejnák János többszörösen büntetett volt lakatossegéd. Rövidesen kiderült, hogy tagja annak a betörőbandának amely az utóbbi időben besurranásos tolvajlásakkal tette magár hírhedtté és főként bicikliüzletekben követett el betöréses lopásokat. Rejnákot felkisérték dr Halasy Barna rendőrkapitányhoz, aki vallatóra fogta. Rejnák belátta hogy hiábavaló a ta­gadás és meglepő vallomást tett. Elmondotta, hogy a betöröbanda vezére egy nő, név szerint Kanderer Teréz aki mindössze 21 éves, de máris nagy tekintélynek örvend a betörők világában. A banda tagjai Lomacsek Jenő, Frank Béla, Juhász Lajos és Rejnák voltak. Rejnák vallomásában elmondotta hogy különösen a kérékpártolvajlás volt meglehetősen könnyű munka és hozott alapos hasznot." Friss Ujság, 1926. november 24.

"Rejnák, aki látta, hogy a tagadás hiábavaló, bevallotta hogy ő a hónapok óta mű­ködő betörőbanda vezére, a banda tagjai pedig Lomacsek Jenő, Frank Béla, Juhász Lajos és Kauderer Teréz." Az Est, 1926. november 24.

Népszava, 1926. november 24. is ír róluk. Gyurika vita 2019. szeptember 29., 10:53 (CEST)Válasz

Művei időrendje[szerkesztés]

Több okból is célszerűnek látszik a műveinél a sorozatok szerinti formát megtartani:

  • Bizonyos szempontból tematikus kategorizálás is
  • Gondok lehetnek továbbá az álneveivel, konkrétan a J. H. Busherrel. Legalább két esetekben ugyanezt az álnevet használta például Királyhegyi Pál is.
  • Gondok lehetnek a J. H. Busherhez nagyon hasonló álnevekkel. Konkrétan hogy csupán elírás és egyébként ezek mögött is Juhász Lajos sejthető, vagy valamilyen jogi oka volt az apró módosításnak, vagy más szerző van ezek mögött.

ZorróAszter vita 2021. szeptember 26., 18:53 (CEST)Válasz