Vita:Ivóvízszabványok előírásai

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jzana 5 hónappal ezelőtt a(z) Lektorálandó, mert... témában

Szándékomban áll kiegészíteni ezt a turbiditás (zavarosság) anyagával. Lehet, hogy önálló szócikké válik. MZ/X vita 2011. december 27., 21:48 (CET)Válasz

Lektorálandó, mert...[szerkesztés]

A mai átnevezés után rácsodálkoztam a cikkre, majd megnéztem az Ivóvíz szócikket.
Úgy látom, hogy mindkét cikkben döntően a jó ivóvíz minőségi feltételeiről van szó.
Ugyanakkor azt is látom, hogy a szakmai mondanivaló nincs "megrostálva": többes szám első személyű igealakok váltakoznak megjegyzésekkel.
A cím problematikus: a szabályt/szabályzatot/jogszabályt/szabványt pontosan megnevezzük és nem használjuk a lexikon számára tök felesleges "előírásai" szót. (Ugyan mi másról ír egy lexikon, mint egy konkrét szabvánnyal előírásairól?) Viszont a szabvány pontos számát, címét meg sem tudjuk ebből a cikkből - talán csak az Ivóvíz szócikkben szerepel.
Azt sem tudjuk meg, hogy kizárólag magyar szabványról van-e szó.
A minőségellenőrzés főbb szabályait a kormányrendelet határozza meg, ezen alapul a szabvány - és nem fordítva, amit a szemellenzős szakemberek "jogi háttér"ként szoktak aposztrofálni.
Szívem szerint összevonnám a két szócikket - és az Ivóvíz szócikkből kivenném a "mi a jó ivóvíz?" című, nem lexikonszerűen fogalmazott részt, ennek a szócikknek az anyagát pedig az összevonás utáni Ivóvíz szócikkben "Az ivóvíz minőségének ellenőrzése" és a "A jó ivóvíz minőségi előírásai" című részekben helyezném el.
Ha pedig maradna a két külön cikk, akkor ezt a szócikket Az ivóvíz minősége címmel látnám el.
Jelenleg csak magyar előírásokkal foglalkozik a cikk. Ha így marad, indokolt lesz az "országspecifikus" sablon alkalmazása.
Mit gondoltok erről?----Linkoman vita 2015. január 26., 15:59 (CET)Válasz
Az egész lapot át kellene helyezni az Ivóvíz lapra. Esetleg allapjára. Kérdés, hogy hivatkozik-e rá valami. MZ/X vita 2023. december 8., 20:30 (CET)Válasz