Vita:Holden Caulfield

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 7 évvel ezelőtt

Minek ez a cikk?

Ez a cikk a Zabhegyezőről szól, mai fordításban a Rozsban a fogóról. miközben A magyar Wikipédiában a Zabhegyezőről több cikk is tesz említést. Semmi nem indokolja, hogy külön szócikk legyen a főszereplőről, mivel kizárólag a regényhez kötődik.

A szöveg egyébként némi gondozásra szorul - csak nem 1951-ben (?)jelent meg Gyenes Judit "zseniális félrefordítása" - egyébként ez kinek a minősítése a fordításról? --Linkoman vita 2016. július 3., 21:14 (CEST)Válasz

@Linkoman:

Hogy kell-e a cikk, vagy sem: nem tudom. A cikk mindenesetre megírása óta még senkit nem zavart.
Az első megjelenés éve tévesen volt beírva, javítottam.
A Gyepes Judit fordítását annak idején Nemeskürthy bírálta alaposan, részletekbe menően, kimerítően, számtalan téves helyre rámutatva egy alapos cikkében.
A zseniális félrefordítás kifejezést ezért használtam, utalva arra, hogy egy generáció olvasta a könyvet rongyosra, és utalva Nemeskürthy tanár úr cikkére másfelől.
A Kategória:Kitalált személyek, lények gyűjteményt érdemes lenne átnézned, hogy melyik cikk nem kell még szerinted, vagy (béverzió) ez is jó, ha van.
Ellenben a ma született gyatra, félbehagyott Zabhegyező szócikket tényleg törölni kéne.
Üdv: OsvátA Palackposta 2016. július 3., 23:18 (CEST)Válasz
P.S.: megtörtént. Másolmány volt. OsvátA Palackposta 2016. július 4., 11:47 (CEST)Válasz
Köszönöm a választ. Pontatlanul fogalmaztam, sajnos: kérdésem az, miért a főhős neve a cikk címe, amikor nem is a főhősre koncentrál a szócikk? (Vagyis nem az kritizáltam, hogy minek van cikk a témáról.)

A Wikipédia cikkeinek a tartalmát a cikk címe jelöli ki. Ettől lexikon. Ha tehát a műről szól a cikk, a főhősön messze túlmenően, akkor a címének ezt kellene tükröznie.--Linkoman vita 2016. július 4., 20:02 (CEST)Válasz