Vita:Fonyód

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Holdkóros 15 évvel ezelőtt a(z) Idegenforgalom témában
Még mindig ordít róla az idegenforgalmi szöveg, ami nem csoda, mert eredetileg egyszerűen bemásolták a szöveget. Egy kivágott rész, az utókor számára:"A városban öt nagyobb egyházi létesítmény (templom és kápolna) található. Az óvoda és az általános iskola mellett zeneiskola, diákotthon, szakiskola, gimnázium, művelődési ház, könyvtár, múzeum, alkotóház és galéria van a településen. Az egészségügyi ellátásról a rendelőintézet, a háziorvosi és a gyermekorvosi szolgálat, valamint a mentőállomás gondoskodik." (Továbbá: a fonyódiaknak 10 ujja van, földig ér a lábuk és sokan távirányítóval kapcsolgatják a tv-t - bocs, az előbb nem jegyeztem meg hogy, a piacon minde létező zöldség- és gyümölcs kapható.Linkoman 2005. szeptember 17., 20:38 (CEST)Válasz

Kommunális szolgáltatások[szerkesztés]

A helységben közel 2500 lakás van. A kommunális ellátottság jó. Az évi gázfogyasztás megközelíti a 7,2 millió köbmétert. A napi vízfogyasztás 3000 köbméter. A szervezett hulladékszállításhoz valamennyi lakás és üdülő kapcsolódik. Az úthálózat hossza 110 kilométer, ebből 80 kilométer burkolt. Kiépített járda 30 kilométeren van, a parkolók területe 4500 négyzetméter. Fonyód zöldterülete 90 ezer m2.

Kereskedelem, vendéglátás[szerkesztés]

Fonyódon igen élénk a kereskedelmi élet. Az üzletek száma meghaladja a 240-et. Vendéglátó egység 172 van. Ebből étterem 30. A szolgáltatási igények kielégítéséről 630 vállalkozás gondoskodik. Fonyód napjainkban is nagy piaci hely. A szerdán és szombaton tartott kirakodóvásár területe közel 19 ezer négyzetméter. Az árusok száma eléri a fél ezret. A zöldségpiac ugyancsak szerdán és szombaton van. Ennek területe 500 négyzetméter. Az árushelyek száma: 280. A helyi éttermek a rutinrecepteken kívül sokféle magyaros ételkülönlegességgel, balatoni specialitással s más italok mellett jóféle borokkal várják vendégeiket. A Fonyódi Gasztronómiai Klub ételsorai vonzóak a helyi különlegességek iránt érdeklődők számára. Sajátos vonzereje van a több száz árussal és több ezer vásárlóval hetenként kétszer ismétlődő bolhapiacnak, ahol minden árura alkudni lehet. A település központja a vasútállomás közvetlen közelében van. A hajókikötőnél az 1993-ban újra felállított kandeláberek a századelő hangulatot is megidézik.

Idegenforgalom[szerkesztés]

A férőhelyek száma meghaladja a 14 ezret. A kemping többek között 42 üdülőházzal várja a vendégeket, a fizetővendég-szolgálat 25 ezer nyaralóvendéget tud egyszerre fogadni. A szállodák férőhelye meghaladja a 200-at. Összességében a város 35 ezer vendéget képes a nyári időszakban egy időben befogadni. Fonyódnak 11 kitűnő balatoni strandja van. Területük megközelíti a 90 ezer négyzetmétert. Egy időben több mint 8300 vendég kényelmes pihenését teszik lehetővé. Fonyód összes strandja ingyen látogatható.

(Ide áttettem: – Holdkóros vita 2008. november 10., 22:56 (CET))Válasz