Vita:Felsőörs

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt George horvath83 14 évvel ezelőtt a(z) Kwvagowrs témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)

Szócikklapról kivágva[szerkesztés]

Fekvése[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Nevezetességei[szerkesztés]

A község nevezetessége Árpád-kori temploma. Gazdag faragásokkal, egyedi építészeti megoldásokkal díszített temploma a környék egyik legérdekesebb műemlékévé avatja az egykori prépostsági templomot. A gazdag kiállítás a királynéi székhely, Veszprém közelségével értelmezhető.

A templom egykor egy torony építésével kezdődött. Ennek bizonyítéke, hogy a templom régészeti föltárása során megtalálták a ma már belső falak külső díszítését és lábazat-kialakítását.

A torony továbbépítésével alakították ki a ma is látható templomtestet, a háromhajós templomot. Ennek keleti apszisa félköríves és elképzhelhető, hogy egykor itt is rotunda állott, temetővel körülvéve. A temetőt az ásatás során megtalálták.

A nyugati bélletes díszkaput is, és a belső tér oszlopfőit is gazdag kőfaragások díszítik. Egyedi megoldású az a hármas ikerablak is, melynek oszlopait fonatos szalagok kapcsolják össze.

Irodalom[szerkesztés]

  • Henszlmann, Imre (1876): Magyarország ó-keresztyén, román és átmeneti stylü mű-emlékeinek rövid ismertetése, (Old-Christian, Romanesque and Transitional Style Architecture in Hungary). Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest
  • Gerő, László (1984): Magyar műemléki ABC. (Hungarian Architectural Heritage ABC.) Budapest
  • Gerevich Tibor: Magyarország románkori emlékei. (Die romanische Denkmäler Ungarns.) Egyetemi nyomda. Budapest, 1938.


Kwvagowrs[szerkesztés]

Milyen érdekes, hogy Felsőörs neve sokszáz évvel ezelőtt Kővágóörs (Kwvagowrs) akart volna lenni... Ez tuti??George horvath83 vita 2009. október 12., 21:35 (CEST)Válasz