Vita:Etruszk–magyar nyelvrokonítás

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Palotabarát 4 évvel ezelőtt a(z) Törlés témában

Én nem akartam elhinni, hogy nyelvészprofesszor képes leírni ilyet, de tényleg szerepel a publikációs listájában az enwikin is.

  • „mindkét nyelv agglutináló” – igen, meg még rengeteg másik nyelv, köztük a japán, a filippínó, az összes dravida, rengeteg indián és az egész eszkimó nyelvcsalád. Kiterjedt egy rokonságunk van, na.
  • „magánhangzó-harmónia” – az enwiki ehhez is felsorol egy rakás nyelvet a tibetitől a bantu nyelvekig.
  • „hangsúly az első szótagon” – szintén nem túl ritka (ennek a felmérésnek az 502 vizsgált nyelve közül 92), különben meg nem szerencsés a finnugor nyelvrokonság ellen érvelni úgy, hogy csupa olyan jellemzőt hozunk fel, ami a finnben is megvan…
  • „a magyar nyelv 68%-ban ősetimonokat használ” – az etimon szócikk szerint ezek rekonstruálása eleve összehasonlítgatással történik, gondolom, rokon nyelvekkel is, tehát ezeknél nem az etimon bizonyítja a nyelvrokonságot, hanem fordítva, ha jól értelmezem.
  • nyelvrokonság és vérrokonság összekeverése kurva nagy bukta, az MTA DNS-vizsgálatának eredményéről meg nem ártana valami hihető forrást hozni (előre szólok, hogy Varga Csaba nem az…)
  • még ott is hibázik a cikk, ahol cáfolni kell: „Az etruszk ismerte a hím-, nő-, és semlegesnemet, de a magyar nyelv ezeket nem használja.” – ez nem érv, ez alapján az angol–német nyelvrokonság is tagadható lenne (6-800 éve tűntek el az angolból a nyelvtani nemek, simán lezajlhatott máshol is).

szóval kéne valami értelmes cáfolat is ebbe a cikkbe…

Alensha 2011. augusztus 11., 23:26 (CEST)Válasz

Az MTA DNS vizsgálatáról írtam egy másik forrást, a többire pedig keresem a megoldást.--MXH vita 2011. augusztus 12., 14:11 (CEST)Válasz

Ha bármit is le lehet vonni a genetikai térképről, akkor inkább a Y-DNAt értelmes megfigyelni, és olyan szempontból inkább a grúz-etruszk kapcsolat szembeszökő (G-haplocsoport), amelynek amúgy nyelvi tünetei is vannak - szerintem komolyabbak, mint az állítólagos "magyar-etruszk" tünetek, amelyek, legjobb esetben arra utalnak, hogy mindkét nyelv eurázsiai (mint a mongol, a finn és az össze IE nyelv...). – Aláíratlan hozzászólás, szerzője ‎Hansnikl (vitalap | szerkesztései)

Mindenki a saját mániáját erőlteti... Mindenesetre az etruszk nyelv eddig ismert elemei (viszonylag kevés van belőle) valóban eurázsiai eredetre utalnak. Természetesen a tengeri népek turusáival azonosítva nyilván a Közel-Kelet–Anatólia térségből származnak, ahogyan a görögök, latinok, sardánok, szikulok is, valamint az ekkoriban Anatóliából kelet felé vándorló népek, mint a moszkhoszok. Az utóbbiak elismerten szerepet játszottak a kartvéli népek etnogenezisében, tehát nincs ebben semmi meglepő. – LApankuš 2015. október 29., 09:04 (CET)Válasz

Törlés[szerkesztés]

Törlési megbeszélés eredményeképpen törölve. Palotabarát vita 2019. május 16., 18:37 (CEST)Válasz