Vita:Elektromos áram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
E szócikk témája fizika tantárgyból a középiskolai tananyag része.
P physics.png Ez a szócikk témája miatt a Fizikaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Fizikai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A magyarban nem teszunk szókozt az ezres csoportok tagolására. Tehát ez éppenséggel helyesirasi hiba. 2007. november 8., 17:44 Charlie

Tesééék? Utánanézni... (és aláírni). De, teszünk, csak nem mindig. misibacsi 2007. november 9., 20:24 (CET)


"A háztartásokban használt 230 V, 50 Hz-es váltakozó feszültség" ... "frekvenciája közel van az emberi szívverés frekvenciájához, ezért szívmegállást okozhat."
Hát, az 50 hertz nincs közel az 1 ... 2 hertzhez ( _percenként_ 60 .. 120 ).
gg630504 vita 2009. július 28., 00:26 (CEST)

Igazad van, kösz, hogy felhívtad rá a figyelmemet, ugyanis én írtam bele ezt a félinformációt... (annyi igaz belőle, hogy az 50 Hz veszélyes, csak a magyarázat csúszott félre). Mindjárt javítom a cikkben. misibacsi*üzenet 2009. július 28., 13:17 (CEST)

A cikk alapján azt hinnénk, hogy senki sem éli túl, ha a konnektorba nyúl.. (Én még csak olyannal találkoztam - sokkal - akit megrázott,velem együtt, de olyannal nem, akinek baja lett volna). Valaki ért esetleg jobban az élettani hatásokhoz? (Tehát hogy mégis miért lehet túlélni?) Hoe Maco vita 2009. december 9., 16:56 (CET)

Persze nincs így, hogy nem lehet túlélni, a cikkben sem ez szerepel. Túlélni több okból lehet: az áram nem megy közvetlenül a szíven keresztül, így az áramerősség kisebb a halálosnál, valamint izomösszehúzódás jön létre, ami gyakorlatilag elrántja az ember kezét, tehát a hatás ideje kicsi. Egyébként károsodás mindenképpen létrejön az emberi test belsejében, de ez idővel (jó esetben) regenerálódik. misibacsi*üzenet 2009. december 9., 22:57 (CET)

Kösz! Igen, valami ilyesmikre gondoltam én is, de nem érzem elégnek az ismeretem, hogy irjak róla, de talán idővel bekerül a cikkbe ilyesmi is. Addig maradok az ellenállások rajzolgatásánál :D Hoe Maco vita 2009. december 11., 20:01 (CET)

Elektromos áram vagy villamos áram?[szerkesztés]

Szervusztok!

Elektromos árammá írtam át a A villamos áram c. fejezetet. Valaha én is úgy tanultam, szabályos is, a szócikk elején is így szerepel, de ott is közli a cikkíró, hogy a villamos áram régi név. A javítás másik oka A Elektromos áram hatásai. Ez így helytelen volt.
Nincs sértődés, természetesen zokszó nélkül tudomásul veszem a javítást Ronastudor vita 2016. október 27., 11:21 (CEST)

Elírás[szerkesztés]

"Az áram legnagyobb erőssége 20 000 A és 20 000 A között van," - valahol egy nullával több vagy épp kevesebb van! – B.Zsolt vita 2017. március 6., 15:08 (CET)

Köszönöm az észrevétel. Töröltem ezt a mondatot, mert mi az, hogy az áram legnagyobb erőssége?? Mikor és hol? Kisfeszültségű hálózatban simán előfordulhatnak akár 50-60kA-es zárlatok is például.

Sajnos az egész cikk hemzseg a szakmaiatlanságtól, a laikus, slendrián vagy akár a hibás megfogalmazástól. Hiába ez a szakmám, egyszerűen kedvem sincs nekifogni a javítgatásnak, annyira gyenge a minősége. Rá is tettem a lektor sablont. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. március 6., 16:12 (CET)