Vita:Draskovics Tibor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Prohlep 15 évvel ezelőtt a(z) a Fazekas ne legyen veresenyló istálló témában
Ez egy életrajzi szócikk.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

a Fazekas ne legyen veresenyló istálló[szerkesztés]

Kínos kérdés, sokat vívódtam, hogy megírjam-e azt, amit sokadmagammal együtt átéltünk.

Olyan információról van szó, amely nem csak tökéletesen beleillik a Rendszerváltás előtti pályafutása című részbe, hanem hasonló szemlélet ismételten felbukkan a mai politikai elitben, ráadásul fájó módón más, szintén fazekasos eredetű miniszternél (a matematikusok szakmai kamarájának vagy szakszervezetének is tekinthető Bolyai János Matematikai Társulat küldöttsége éppen egy fazekasos oktatási miniszternél nem tudta elérni, hogy a gimnáziumok szakmai elitizmusa ellen küzdő kormányzati intézkedések alól részlegesen mentesítsék a legendás Fazekas gimnáziumot).

Enciklopédikusság elveit szemelőtt tartva végülis 2 mondatra szántam el magamat.

  • Az első mondat lakónikusan közli a tényt, hogy Draskovics Tibor a Fazekas iskolai szintű KISZ-titkáraként felemelte a szavát éppen az iskola lényegi egyediségét adó versenyszellem ellen. Valójában ennél több történt, de maradtam a tapintatos, felemelte ellene a szavát szikár ténynél. Jó kérdés, hogy a Fazekas dísztermében megtartott iskolai KISZ gyűlésről maradt-e fönn jegyzőkönyv, és hogy az a jegyzőkönyv erről mit ír, például említi-e, hogy mi az első sorokban ülve, mint a Fazekas kiemelkedő versenylovai, bekiabálással zavartuk meg az ellenünk és a gimnázium egyedi profilja elleni belső, KISZ vezetői szintű támadást.
  • A második mondat, a mint ismeretes kezdettel, arra való, hogy aki esetleg nem tudná, az mégis érthesse, hogy egy olyan gimnáziumban kérdőjelezte meg a gimnázium KISZ titkára a gimnázium elitista versenyló istálló szellemét, amely gimnázium oly sok nemzetközi dicsőséget és úthenger jellegű hazai sikert produkált, éppen a mai technikai kor szemszögéből centrális jelentőségű, azaz a reál tudományok területén.

Mindkét mondat a minimumra szorítkozó tény, minősítést mellőzve. A második mondat tartalma a Fazekasról szóló szócikkben bővebben és forrásmegjelöléssel megtalálható. Míg az első mondat alátámasztására elegendő egy körlevél a velem hasonló korú, egyetemi tanárok, tanszékvezetők, intézet igazgatók és más iskolatársaim között. Szerencsésebb esetben még elérhető az akkori, iskolai szintű KISZ taggyűlés jegyzőkönyve.

Egyszerűbb lenne, a viták elmaradását jelentené a két mondatos tényközlés mellőzése.

Azonban az is cinkos, aki tudja és mégis hallgat.

Márpedig ma egy olyan korban élünk, ahol az egyetemeken is címkézési, könyvelési és jogi trükkökre kényszerülünk annak érdekében, hogy ne vesszen kárba az a virágzó és nemzetközileg elismert magyar szakmai elitizmus, amely éppen a legnehezebben hamisítható témakörökben, a reál tudományokban virágzott annak idején (talán nem véletlenül, mert matematikában, fizikában az eredmény számított és nem a politikai megbízhatóság, így az akkori rendszerben a politikai ellenségként kezelt szülők tehetséges gyermekei számára a reál tudományok jelentették a menekvést, így akkoriban a reál tudományok körül intenzív szellemi tolongás volt, és így aki akkoriban érvényesülni volt képes ilyen intenzív mezőnyben, az általában a nemzetközi összehasonlításban is szellemileg kiemelkedő volt).

Mai kor oktatási elitizmus ellenességének megértéséhez nem árt tudni, hogy a mai politikai elit fiatalkorában a Fazekas egy évfolyamonként 3 osztályos elitgimnázium volt, ezek között csak a C volt a híres fazekasos matek tagozat. De nem mindenki járt a C-be, sőt a C osztályokon belül is komoly lelki sérüléseket szenvedtek azok, akik a Fazekas előtt 8 évig a saját általános iskolájuk éltanulójának számítottak, és a Fazekasba bekerülve a futottak még kategóriába kerültek.

Mielőtt bárki is pálcát törne az elitizmus fölött, tegye föl önmagának az alábbi kérdéseket:

  • amikor Ferihegyen repülőre ülsz, akkor az elitizmustól undorodva egy átlagos képességű és képzettségű pilótáról álmodozol?
  • amikor tolnak be a műtőbe egy agyműtétre vagy szemműtétre vagy akármire, akkor az elitizmustól undorodva egy átlagos képességű és képzettségű sebészről álmodozol?
  • amikor egy nehéz válságokkal tarkított 2 évtizedben haladó ország állampolgára vagy, akkor az elitizmustól undorodva egy átlagos képességű és képzettségű emberekből álló kormányok sorozatáról álmodozol (oktatás, pénzügy, stb)?

Nekem igen nehéz döntés volt, mert nincs kedvem botrány csináláshoz. De végül két szikár mondatra, tehát a tényközlő és annak megértéséhez szükséges háttér tényközlő mondatra szántam el magamat.

prohlep vita 2009. április 12., 20:30 (CEST)Válasz

Következő vita téma[szerkesztés]