Vita:Black metal/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Doppelgänger 13 évvel ezelőtt a(z) Átalakítás témában

Nagybetűk

Csak engem zavar, hogy minden zenekar neve CSUPA NAGYBETŰVEL van? --Dhanak 2005. január 17., 18:15 (CET)

Nem, de úgy néz ki, most mindenki iszonyatos munkadömpingben van, és nicns ideje lektorállni. Sajnos én is és nekem se. Gubb

Akkor ez megvan. Nagyon zavar még az a „legmisztérikusabb”, ilyen szó nincs magyarul. Misztikus, talán, de nem ismerem ezt a műfajt eléggé ahhoz, hogy át merjem javítani. --DHanak :-V 2005. január 17., 20:30 (CET)

(főleg kommerciális) szempontból tekintve olyan színvonalon játszik

Ez mit jelent? --DHanak :-V 2005. január 17., 20:34 (CET)


Bocs a sok szerkesztésért, csak idegesített a sok rossz info, és nekiestem vadul.

Forrásokat meg nem lehet megjelölni nagyon, nyomtatott fanzinek, régi interjúk, hasonlók. A linkelt oldalakon persze lehet ellenőrizni a kevés ténykérdés helyességét.

Motorpenis


Magukat black metalnak nem nevező, de a színtérre meghatározó hatással levő zenekarok: Venom ...”

Erről ők is tudnak? Egyébként korrekt a cikk, de úgy érzem kicsit elment a „norvég zenekarok teremtették meg a stílust” irányba, ami korántsem igaz. (Bár a nagy többség ezt tényként kezeli.) Ebből a szempontból az angol nyelvű wikipedia cikk kiegyensúlyozottabb. Ha lesz időm, majd írok bele. --Omnio 2005. december 6., 12:36 (CET)


Naja, ez a Venom dolog hiba, a megfogalmazás rossz volt. Javítottam. Hozzáírtam pár kimaradt zenekart is. Még biztos lehetne odavenni párat, de a "meghatározó" kitétel miatt nem kell a teljességre törekedni szerintem. Ez vonatkozik az egész cikkre. Akit érdekel, járjon utána.

Viszont: "a mai értelemben vett műfaj megteremtői, elsősorban a norvég zenekarok visszanyúltak". nem csak ők, de elsősorban ők, ez is tény. Vagy szerinted nem? Motorpenis


Rendben, elfogadom, hogy ez a cikk amolyan "kedvcsináló". Ebben az esetben kukacoskodásom (az alant következőt is beleértve) semmisnek vehető.

A reakcióm másról szólt (az általad idézett mondattal egyébként semmi bajom): számomra az egész cikkből az jön le, hogy a nordikus(hatású) black metal volt a kályha, ahonnan a stílus későbbi zenekarai előszállingóztak. Ezt a hatást az „Az eredeti szintér meghatározó zenekarai”-hoz hasonló bejegyzések keltik (az "eredeti színteret" véleményem szerint az olyan nevek fémjelezték, mint a Venom, Hellhammer, Celtic Frost, Bathory). A hiba valószínűleg az én készülékemben van. --Omnio 2005. december 6., 15:15 (CET)


Kedvcsinálás... még idézőjelben is rosszul hangzik. Csak annyi a dolog inkább, hogy ha leveszel a polcról egy lexikont, hogy megnézd, mi az a pszichológia, akkor abban nem lesz annyi info, mint egy pszichológia tankönyvben. Szőrszáhasogatni ettől persze még lehet és kell is. Finomítottam is rajta.--Motorpenis 2005. december 6., 20:36 (CET)


Látom megy ez. A tartalom most már (magamfajták által is) nehez(ebb)en kikezdhető. A Jellemzés rész nekem tetszik, de egy lektorálás még ráférne. Holnap, ha lesz időm megcsinálom.

„Szőrszáhasogatni ettől persze még lehet és kell is.” Ez tetszett! Igen, szerintem ez a Wikipédia értelme. Azaz: hogy van esély arra, hogy egyszer több legyen mint egy lexikon(de azért kevesebb, mint egy tankönyv). --Omnio 2005. december 7., 00:49 (CET)


Én azért így hiányolom azt, hogy a zenei eszközökről általánosságban megjegyezzük, még akkor is, ha sok zenekar 'jó' hangzással csinál igazi black metalt: a black metal elfordulást jelent az 'jó' hangzás köznapi értelmezésétől. Ennél mélyebben nincs értelme belemenni, de ennyit azért nem ártana idevenni--Motorpenis 2005. december 9., 14:39 (CET).

És ha valaki felcserélné az együttesek és a hazai együttesek fejezetek sorrendjét, az kiváló volna. Én sajnos még nem jöttem rá, hogyan kellene. --Motorpenis 2005. december 9., 14:46 (CET)

---

Halljätok nem akarok it nagyon beleszolni, de a Bodomot ki kene vanni attol hogy Alexi tud horogni attol meg nem feltetlenul black metal... meg death se...

---

Children of Bodomnak az égvilágon semmi köze a black metalhoz.

Szövegrészek heavy metál szócikkbe

Igaza van Grinnek, a szöveg egy része inkább a heavy metál szócikkbe tartozik. nyenyec  2005. január 17., 20:08 (CET)

Magyar black metal együttesek

Kéretik figyelembe venni a zenekarok felsorolásánál a 'JELENTŐSEBB' kitétel. Természetesen a jelentőség megítélése szubjektív és lehet relativizálni a dolgokat amíg csak ki nem pukkadunk, de azért legyen már a kedves, önjelölten-jelentős zenekarokban alkotó zenészeknek annyi valóságérzéke, hogy ne írják be ide a kutya által sem ismert, senki által hallott demókat és lemezeket(?) kiadott (???) bandájukat. És ez vonatkozik eme "jelentős" zenészek barátaira is.

Érezzétek már meg, hogy mennyire ciki, hogy zéró múlttal beírjátok magatokat a Tormentor, a Witchcraft és a Sear Bliss mellé! Baromira nevetséges.Mandrell 2006. július 18., 22:55 (CEST)

Együttesek listája

Ezt a zenekari listát nagyon meg kellene szüntetni a cikkben. Azokat az együtteseket, akik ténylegesen hatásssal voltak a stílus alakulására, akár itthon, akár külföldön, azokat egy a műfaj "Története" vagy "Kialakulása" című fejezetben a kellő helyen meg kell említeni és pont. A többieket pedig, ha készül róluk Wikipédia-cikk, mert tényleg letettek valamit az asztalra eredetiségben vagy napjainkban már inkább csak népszerűségben, azokat a saját oldalukon megjelölni a "Black metal együttes" kategóriácimkével, így a kategória oldalán máris ott lesz az összes említésre méltó (tehát nem tucat) black metal zenekar. Vélemény? – Ary vita 2008. november 23., 10:36 (CET)

A zenekari lista azóta megszűnt, a „Black metal együttesek” kategóriát viszont előbb vagy utóbb valamilyen formában mindenképpen létre kéne hozni. De mivel látom, hogy a kategória reform éppen folyamatban van, ezt most nem tettem meg. – 777 megjegyzés 2010. június 2., 02:18 (CEST)

Szerintem nyugodtan hozhatsz létre black metal együttesek kategóriát (a helyesírását előtte kérdezd meg olyanoktól, akik értenek az ilyen félangol, félmagyar kifejezésekhez, én nem :) a kategóriarendszer átalakítása ezt aligha fogja érinteni, csak a kategóriák egymáshoz való viszonyát, ahogy elnézem. Alensha 2010. június 2., 03:10 (CEST)

Létrehoztam Kategória:Black metal együttesek néven. Utánanéztem a helyesírásnak (részletek a vitalapomon). – 777 megjegyzés 2010. június 3., 00:01 (CEST)

Átalakítás

Kibővítem a szócikket. Miután kimentettem a hasznosítható részeket, a korábbi (ingencsak „kaotikus”) anyagot eltávolítom. A forrásokat később jelölöm. – 777 megjegyzés 2011. január 9., 02:33 (CET)