Vita:Befektetési alap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kivágtam egy szöveget:

"A befektetési alapok kategorizálása sokszínű, mivel sokszínű az a befektetési paletta is, amelybe a befektetési alapok fektethetnek. A befektetési alap jegyét megvásároló személyektől összegyűjtött tőkét ugyanis az alap kezelője különböző befektetési formákban helyezi el, és ezen befektetések hozamát a befektetési jegy árfolyamában "tükrözteti". A befektetési jegy tulajdonosa tehát a mögöttes befektetési termékek (pl. kötvény, részvény) hozamából részesül, anélkül, hogy neki magának azt az adott befektetést meg kellene vásárolnia.

A legésszerűbb kategorizálás tehát kézenfekvően adódik: alapvetően mi a mögöttes befektetési termék?

Ennek ellenére a dolog mégsem egyszerű."

Ez túlságosan bőbeszédű, személyes hangvételű.
A "befektetési termék" kifejezést ne használjuk, mert zsargon! Egyértelműen az amerikai "product"ból került át hozzánk, mivel a mai amerikai üzleti nyelv minden szolgáltatást előszeretettel "product"nak, vagyis terméknek nevez - holott Magyarországon a termék sohasem szolgáltatás és viszont. (A "bizotsítási termék" stb. sem különb). Felőlem nyugodtan használja bárki a szakmájában ezt a zsargont, de nagyon kérem, a Wikipédiában ne használjunk zsargont, mert akkor a Volkswagenről is írhatunk "menő verda" és másról is hasonló stílusban.
Örülök, hogy ilyen tárgyú szócikkekkel gazdagodik a magyar Wiki. Az sem baj, ha szó szerintiek az idézetek. De a törvényhelyet vagy más forrást ajánlatos mindig megemlíteni.Üdv--Linkoman 2005. szeptember 27., 19:46 (CEST)

Kicsit pontosítottam a bevezető szövegen, mert a hivatkozott 1991. LXIII. tv. 2002. januártól hatályon kívüli helyezett, illetve a pénzalap szó helyett inkább a vagyontömeget írtam, mivel pontosan az a lényeg, hogy nem pénzből, hanem értékpapírokból, netán ingatlanokból áll az alap.Perselus 2005. szeptember 28., 16:41 (CEST)