Vita:Aszód

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 14 évvel ezelőtt a(z) 19. század végi "hanyatlás" témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)

19. század végi "hanyatlás"[szerkesztés]

Ezt a részt kivettem a cikkből:

"A Podmaniczkyak hanyatlásával eljelentéktelenedett, ezért a század végén megfosztották mezőváros rangjától. A repülőgépgyárat bezárták, munkástanácsait feloszlatták."

  • A mezővárosi jogállás az egész országban megszűnt 1871-ben, az egykori mezővárosok e címüket egy ideig még használhatták jogszerűen. Az egykori mezővárosoknak csak egy töredéke alakult ekkor várossá. Tehát e rang és cím megszűnésének semmi köze nem volt valami hanyatláshoz, megfosztásról pedig végképp nem volt szó.
  • Az eljelentéktelenedés nyilván szubjektív kérdés is, de Aszód 1912-ben lett járási székhely, korábban semmiéle közigazgatási központi szerepe nem volt. Ebből nem nagyon lehet hanyatlásra következtetni.
  • A munkástanácsok fogalmam sincs mire utalhatnak. Ha nem tévedés, akkor megérne egy bővített mondatot a kifejtése.

Peyerk vita 2010. február 7., 12:00 (CET)Válasz

A múzeum tájékoztatóit nagyon óvatosan kell használni, mert iszonyatosan elfogultak, és helyenként egészen alapvető tévedéseket tartalmaznak. Ezért Aszód hanyatlásán is sokat enyhítettem. A munkástanácsokról szóló szövegrész az eredetiben imígyen szól:

„A pezsgő kereskedő-iparos településen erősen megnőtt a baloldali befolyás. Az Aszódon működő Lloyd repülőgépgyárban - a Monarchia 3. legnagyobb repülőgyára - dolgozó munkások szervezkedtek s hozták létre a helyi tanácsokat. A gyárat és a tanácsokat is rövidesen fölszá-molták.

A magyarság még ki sem heverte az I. világégést, s az azt követő Trianoni országrablást…”

A helyesírást (beleértve a gondolatjel helyett használt kötőjelet, a nagybetűs melléknevet és a belső elválasztójelet is) eredeti alakjában csodálhatod:

P/c vita 2010. február 7., 13:02 (CET)Válasz

Akkor a tanácsok a Tanácsköztársasághoz kapcsolódnak, de az időbeli ugrások miatt szinte követhetetlen az egész. Köszi. A helyi forrásokkal szembeni óvatosságban teljesen egyetértek.Peyerk vita 2010. február 7., 14:12 (CET)Válasz

Tartalom/ testvérváros[szerkesztés]

Azt kifogásolom, hogy Aszód testvérvárosa nem egyedül Nyárádszereda, hanem a németországi Obernburg is. Az állításom alátámasztására fel tudom hozni a Német wikipédia Obernburg lapját, ahol egyetlen testvérvárosként Aszód van megadva, valamint lehet érdeklődni megerősítésért a polgármesteri hivatalban is! :-)

https://de.wikipedia.org/wiki/Obernburg_am_Main

Kérem javítani az aszódi lapot a pontos információknak megfelelően!