Vita:Argünök

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tösö8 1 évvel ezelőtt a(z) Argün(ok/-ök) vagy Argin(ok) témában

Nem jobban hangzik az, hogy argünök, mint hogy argünok? Zerind üzenőlap 2014. június 11., 08:25 (CEST)Válasz

De, valóban (bár kissé elgondolkodtatott a ы, mert ez nem teljesen egyezik a magyar ü hanggal, inkább mély i hang), ráadásul az internetes források is sokkal gyakrabban használják az argünök alakot. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet, a lapot átnevezem. nyiffi vita 2014. június 11., 10:00 (CEST)Válasz

Argün(ok/-ök) vagy Argin(ok)[szerkesztés]

8,5 éve árválkodik ez a kurta szócikk. A létrehozásakor Argünok (az illeszkedési szabály szerint) volt a címe, aztán Zerind észrevétele nyomán nyiffi átnevezte a "jobban hangzó" Argünökre. (Ld. fentebb.)

Tény, hogy a neten is gyakrabban fordul elő az "argün", "argünök" alak, mint az általam helyesnek vélt "argin", "arginok".

Miért mégis az utóbbit gondolom helyesnek? Egyszerűen az átírási szabály szerint: az orosz (kazak) ы a magyarban ("kemény") i. (CNMH (köszönet érte 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆nak) 37. old.)

Akkor hogyan, miért lehet ü-vel? Mert az antiidőkben valamiért ü-vel (tanították és) használták. Pédául Tardy Lajosnál is latin betűsen rendre ü-vel írottak az orosz nyelvű publikációi - noha az oroszban nincs is ü hang. (Ilyen publikációihoz elég rákeresni a Moszkva vagy Tbiliszi szavakra)

Amennyiben hozzáértők is osztják az álláspontomat, tisztelettel szeretném kérni a szócikkben és a címében a javítását.

Köszönettelː Tösö8 vita 2022. december 11., 19:30 (CET)Válasz