Vita:Alkotmányjog

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 2 évvel ezelőtt a(z) 3VSZ? témában

@Alkotmanyjogasz:-- Visszavontam az általad írt szöveget, amellyel egyidejűleg kitörölted az én szövegemet.

Az általad beírt szöveg nem lexikonba való stílusú. Egy lexikonban nem mérlegelünk: igen, nem, de mégsem. Egy lexikonban pontosan megadjuk a szövegünk forrásait. A Wikipédia másodlagos forrás, ezért a szövegek elsődleges forrását ellenőrizni akarjuk.

Forrás kellene pl. arra, hogy mettől meddig hívták ezt a jogágat államjognak, például egyetemi diszciplinaként. Fel lehetne sorolni az ilyen címet viselő egyetemi jegyzeteket, szakkönyveket.

Kérlek, ne ragszkodj az így kihagyott szövegre, mert annak nagy része (pl. az Alkortmánybíróságra vonatkozó szöveg) nem erre a szócikkre, hanem az Alkotmányíbíróságról szóló szócikkre tartozik. Reménykedem a megértésedben.--Linkoman vita 2022. február 24., 15:25 (CET)Válasz

3VSZ?[szerkesztés]

@Apród: -- Alkotmanyjogasz nevű új szerkesztőtársunk egy szó válaszra sem méltatott eddig, ám a szerkesztésemet 2X lecserélte a saját sszövegével, amelyet most már az Alkotmánybíró szócikk indításával is erőltet.

Érdeklődöm, vajon a szabályok szerint én vétenék a 3VSZ szabály ellen, ha az általalm indított szócikket helyreállítanám. (Mellékesen már részletesen elmagyaráztam a "néma leventének", hogy a szövegéből miért nem kérek valami illetve, hogy mit tegyen. Köszi előre is.


És persze kérdés az, hogy tiszteletben kell-e tartania az építés alatt sablont, amelyet eleve felhelyeztemm. Üdv.--Linkoman vita 2022. február 24., 15:39 (CET)Válasz

@Linkoman: Nehéz kérdés, mivel az ő szövege részben tartozott az alkotmánybíróra, részben az alkotmányjogra. Emiatt is kértem törlését az Alkotmánybíró szócikknél - bár kérhettem volna azért is, mert Alkotmánybíróság szócikk létezik. Az építés alatt sablont tényleg nem vette figyelembe. Az alkotmányjogászról az Alkotmányjog szócikkben lehet külön szakasz, de nem ilyen tartalommal, hogy Minden alkotmánybíró alkotmányjogász, de nem minden alkotmányjogász alkotmánybíró. (Bár ez sem teljesen igaz, mert sokszor előfordul, hogy nem közjogi területen tevékenykedő egyetemi tanárokat, ügyvédeket, politikusokat is megválasztanak a tisztségre.) Vagyis az ő szövegén változtatni kell, úgyhogy az az Alkotmányjogászról szóló szöveget megkurtítani.

Ha másképp ítéled meg és inkább törlőd, az sem számít szerintem szerkesztési háborúnak. Apród vita 2022. február 24., 16:00 (CET)Válasz

@Apród: -- Köszönöm higgadt, körültekintő válaszodat. Csupán azért vagyok szomrú, hogy ismét belépett valaki, aki foggal-körömmel ragaszkodik a maga, tökéletesnek tartott, szövegéhez - és meg sem hallja, hogy amég előttünk álló feladat ennél szélesebb körű.--Linkoman vita 2022. február 24., 16:05 (CET)Válasz

A Magyar jogi lexikonban[szerkesztés]

„Alkotmányjog (ném. Verfassungsrecht) alatt értjük összességét ama közjogoknak, melyek valamely állam alkotmányát (I. o.) megállapít­ják. így tehát az államfő jogállását, a törvény- hozást, a kormányzatot és igazságszolgáltatást alapelvében, a föszervezeteknek egymáshoz való viszonyát, az állampolgárok jogait, vagyis a kormányzat cselekvésének határait. Az újab­ban alkotmányosságra tért államok az A.-ot rend­szeres alaptörvényekbe (1. o.) foglalták és külön jogi természettel ruházták föl, inig a történelmi alkotmányu államokban az A. tételeinek össze­foglalását inkább az irodalom végzi. Nálunk az A.-nak külön szakként tudományos művelése nem szokásos, ez a magyar államjogban, illetve közjogban (1. o.) történik.”

[1]

  1. Márkus Dezső: Magyar Jogi Lexikon öt kötetben. I. kötet. A-Bíró - Magyar Jogi Lexikon 1. (Budapest, 1898)