Vita:Alaszka

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kádár Tamás 17 évvel ezelőtt a(z) Kép figyelmeztetés témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
USA-val kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)

"Denali Műveltség" vagy "Denali-kultúra"[szerkesztés]

"Paleoarktikus Műveltség, Denali Műveltség"

Nem vagyok benne biztos, de ezt nem úgy mondják, magyraul, hogy "Denali-kultúra"?

Nyenyec 2004. október 25., 23:03 (CEST)Válasz

A forrásban amit használtam, egyértelműen elválik a culture és a tradition kifejezés. Az utóbbi helyett használtam a műveltséget, mert - ha jól tudom -, ez a szakkifejezés a régészetben és a történelemben. Úgy vettem észre, hogy a kultúra csak egy-egy népcsoport (szó szerint népcsoport) esetén szerepel, tehát egy törzs, vagy több, de területileg szoros kapcslatban lévő törzs említésekor. A műveltség kifejezés pedig a nagyobb területi egység egymással közvetlenül nem érintkező kultúráinak a közös jellegzetességeit foglalja össze.
Egy történész vagy régész fel tudna világosítni minket, ugyanis attól olyan zavaros ez a dolog, hogy az egyes szavaknak más a köznapi és a szakmai jelentése. A műveltség helyett, abban az értelmében, ahogy a cikkben szerepel, a köznapi kifejezés talán a kultúrkör lehet, de egyrészt ebben nem is vagyok biztos, másrészt meg kultúrköre minden művelődési háznak van, szóval ez egy kicsit komolytalan szó. :) A magyar-angol szótár a műveltségnél a civilizationt adja meg, de azt meg mintha leginkább az egész emberiséggel kapcsolatban szoktuk volna használni.
Majd még megpróbálok utánanézni valahol. Üdv! (Köszönöm, hogy kiemelt szócikknek javasoltad! A modern történelméről még mindenképp kéne pár sor (olajmezők, a hidegháborúban odatelepített rakéták), majd szakítok rá időt.) -- Füleki Ádám 2004. október 26., 15:27 (CEST)Válasz

Kultúrkör! Nem bántó jelleggel de a cikk olvasása közben végig az az érzésem volt, hogy ez egy gyenge fordítás. Pedig ez egy kiemelt cikk.

Rá tudnál mutatni konkrét példákra, ahol szerinted javítani lehetne? -- nyenyec  2005. december 27., 20:41 (CET)Válasz
A „műveltség” rettenetesen idegennek hangzott ezekben a mondatokban, kultúrkörre javítottam. Civilizációnak azért mégse hívhatjuk őket, nálam az a piramisépítésnél kezdődik, nem a szakócánál. :) Alensha  2005. december 28., 00:08 (CET)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Kérlek távolítsd el az ilyen képeket a szócikkből, vagy csatlakozz a Commons-on levő vitához. Ha a képet kiveszed a cikkből, kérlek nézd át, hátha van a Commons-on hasonló témájú kép, ami az alább felsoroltakat helyettesíthetné.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd, mind itt, mind a CommonsTicker oldalon, az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2006. augusztus 27., 16:29 (CEST)Válasz



A sarki fényről is mehetne vmi a cikkbe. A felolvadó tundra kapcsán pedig egy mondat a globális felmelegedésről.--Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 14., 11:50 (CEST)Válasz