Vita:A román nyelv területi változatai

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Super Dromaeosaurus 3 évvel ezelőtt a(z) s témában

Szócikk[szerkesztés]

Szerbusz! Nagyon örülök, hogy csináltál egy ilyen szócikket és úgy gondoltam, beleépíthetem korábbi jegyzeteimet. A változtatásokhoz, amelyeket végrehajtottam, meg úgy egyébként a következő megjegyzésekkel élnék[1]:

  1. Szoros értelemben a fölső táblázatokban leírt jelenségek nagy része is a szókincsre vonatkozik. Pl. hogy a decât határozószó milyen szerepben fordul elő, ez generatív megközelítésben abszolút lexikai kérdés.
  2. Azt írod a munténiai nyelvjáráscsoportról: "nőnemű birtokos/részeshatározó eset egyes szám ragja [k] és [g] után -ii", pl. bunichii vagy Olghii. Azon túl, hogy a havaselvi nyelvjárások az /i/-s genitivuszi–dativuszi megoldások felé hajlanak az /e/-sekkel szemben (mert van pl. bunicei változat is), a bunichii-ban szerintem éppen nem a végződése az érdekes, hanem az etimologikus /tʃ/ helyett álló /k/. Egyelőre kivettem ezt a sort.

Üdvözlettel és jó munkát, – Auguste 2008. március 26., 01:53 (CET)Válasz

  1. Még csak a Bánátig jutottam, mert most lefekszem.
  2. A kiemeltszavazás eredménye[szerkesztés]

    Itt: → Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/A román nyelv területi változatai. Szajci reci 2008. június 6., 21:53 (CEST)Válasz

    s[szerkesztés]

    ez hiányzik, bár kihalt: https://ro.wikipedia.org/wiki/Graiul_dician. Super Dromaeosaurus vita 2021. április 11., 02:01 (CEST)Válasz