Vita:2014-es európai parlamenti választás Magyarországon

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt *feridiák 10 évvel ezelőtt a(z) A szócikk bevezető szakaszának pontosítása témában

A szócikk bevezető szakaszának pontosítása[szerkesztés]

  • A szócikk bevezető szakasza kezdetben, a 2013. szeptember 3-án tett első szerkesztéssel ez volt:
2014-ben európai parlamenti (EP) választásokat tartanak az Európai Unió (EU) minden tagállamában, így Magyarországon is. A választások időpontja még nem ismert; lehet, hogy az országgyűlési választásokkal egyszerre kerül rá sor.
  • Nem egyszerre került sor. Április 6-án volt az egyik, és május 25-én lesz a másik. Ebből következően lényegesen megváltozott a kezdőszakasz is.
  • A szócikk bevezető szakasza jelenleg, 2014. április 9-én ez:
2014-ben európai parlamenti (EP) választásokat tartanak az Európai Unió (EU) minden tagállamában. Magyarországon 2014. május 25-én kerül rá sor.
A választás hivatalos jelmondata: „Vedd észre. Tégy érte. Légy része.” *feridiák vita 2014. április 9., 11:59 (CEST)Válasz

A pontosítások és indoklásuk folytatása[szerkesztés]

Az EP képviselőinket váró ülésterme Strasbourgban
Az EP képviselőinket váró
ülésterme Strasbourgban
  • A folytatást kezdőlapképpel kezdjük. Indításul feltesszük az Európai Parlament képviselőinket váró még üres üléstermének képét.
  • Ahogy az első mondat első felében a "2014-ben" és az "európai parlamenti" részek szétválasztva és külön-külön lettek bekékítve, úgy a "választásokat" szövegrészben is szétválasztásra és bekékítésre kerül a "választásokat":
2014-ben európai parlamenti (EP) választásokat tartanak az Európai Unió (EU) minden tagállamában.
A 2014-es európai parlamenti választások hivatalos jelmondata: „Vedd észre. Tégy érte. Légy része.”
  • Továbbá mivel az első mondat az Európai Unió mindegyik tagállamára, a második pedig ebből csak egyikre vonatkozik, a választás időpontja is kiegészítést kíván:
2014-ben május 22-től május 25-ig európai parlamenti (EP) választásokat tartanak az Európai Unió (EU) minden tagállamában. Közülük Magyarországon erre - a tagállamok többségével együtt - 2014. május 25-én kerül sor.

Nem indul a választáson.[szerkesztés]

A Magyar Liberális Párt nem indul a választáson. Néztem a híradót és Fodor Gábor bejelentette, hogy nem indul a választáson. Marec2

Hány listahelyet jelenítsünk meg?[szerkesztés]

A cikk pártól függően hol több, hol kevesebb listahelyet ír. Az MSZP-nél és a FIDESZ-KDNP-nél 21-20 hely van (holott ennél több jelölt van a listákon (www.valasztas.hu)), míg az EGYÜTT-PM-nél 34. Javaslom, hogy - 2009-hez hasonlóan - csak az első 21 jelölt legyen feltüntetve, mivel ennyit delegál Magyarország az EP-be (esetleg 5, mert ennyi szerepel a szavazólapon). Miki314 vita 2014. április 18., 20:17 (CEST)Válasz

Közvéleménykutatás[szerkesztés]

A Pollwatch közvéleménykutatása az Összefogást mérte, itt pedig a mért 5 főt mind az MSZP-hez írtátok. Szerintem nem kéne feltüntetni azt a mérést, mivel más szituációra végezték el.