Vince hurrikán (2005)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vince hurrikán szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Vince hurrikán
1. kategóriájú hurrikán (SSHS)
A Vince hurrikán 2005. október 9-én
A Vince hurrikán 2005. október 9-én

Keletkezett 2005. október 8.
Szétoszlott 2005. október 11.
Legerősebb szélsebesség 125 km/h,
75 mph
Legalacsonyabb nyomás 988 mbar,
29.18 inHg
Áldozatok nem érkezett jelentés
Károk nem ismert
Érintett területek Madeira, Spanyolország, Portugália
A 2005 Atlantic hurricane season része
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vince hurrikán témájú médiaállományokat.
A kialakuló Vince hurrikán Madeira közelében október 9-én délután

A Vince hurrikán a 2005-ös atlanti hurrikánszezon 20. névvel ellátott vihara, és a 12. hurrikánja volt, mely meglehetősen szokatlan helyen, Madeira partjainál alakult ki, majd 11-én - már trópusi depresszióvá gyengülve - a spanyolországi Huelva közelében ért partot. A rendszer hurrikánná erősödése azért is meglepő volt, mivel a környezetében mindössze 23-24 °C körüli volt a tengervíz hőmérséklete, ami több fokkal hidegebb, mint a trópusi ciklonok keletkezéséhez általában szükségesnek tartott 26-27 °C.

A hurrikán életútja[szerkesztés]

A Vince hurrikán útvonala

2005. október elején az Azori-szigetek környékén egy viharrendszer fejlődött ki, mely utólag névtelen szubtrópusi vihar besorolást kapott. Ezt a zivatarrendszert egy észak felől érkező hidegfront feloszlatta, azonban a front mögött egy magassági hidegcsepp hatására jelentősen labilizálódott a levegő.

Ennek következtében a ciklonális mezőben Madeirától nyugatra már 7-én zivatarképződés indult meg, mely egyre szervezettebb lett. Az ekkor még extratrópusi rendszer 8-án szubtrópusi vihar besorolást kapott. Másnap gyorsan fejlődött és erősödött a képződmény, így délután trópusi viharrá minősítették, és ekkor már hivatalosan is megkapta a Vince nevet. Ekkorra a felhőzet struktúrája is egyre inkább egy trópusi ciklonéhoz kezdett hasonlítani: bár a vihar mérete meglehetősen kicsi volt, a közepén jól körülhatárolható, viszonylag nagy szem alakult ki.

Estére elérte a maximális erősségét, amikor a legnagyobb átlagos szélsebesség 125 km/h, a legalacsonyabb légnyomás pedig 988 hPa volt, így a Saffir-Simpson skála szerinti 1. kategóriájú hurrikán besorolást kapott. Körülbelül 6-12 óráig tartotta erősségét, majd 10-én egy északnyugat felől közeledő hidegfront hatására fokozatosan gyengülni kezdett, és mozgása felgyorsult. Ezzel együtt a felhőzet is szétzilálódott, de alacsony szinten még hosszan megtartotta örvénylő szerkezetét.

11-én Spanyolországot elérve jelentős esőzéseket okozott az ország déli és középső, általában meglehetősen száraz vidékein, majd a szárazföld felett a következő napokban végleg feloszlott a vihar.

Rekordok[szerkesztés]

  • Vince volt az Atlanti-óceánon valaha legkeletebbre kialakult trópusi vihar és hurrikán.
  • Vince volt az első vihar, mely "V"-vel kezdődő nevet kapott az 1950-ben elkezdett névadás óta.
  • Vince volt az első trópusi ciklon, amely (nem extratrópusi mérséklet övi ciklonná átalakulva) partot ért Spanyolországban. A történelmi feljegyzések alapján 1842-ben egy ennél erősebb - 2. kategóriájú - hurrikán is elhaladt Madeira térségében, mely szintén elérte az Ibériai-félszigetet.

Ajánlott linkek, források[szerkesztés]