Villa (evőeszköz)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Különféle villák. Balról jobbra: desszert-, fűszer-, saláta-, étkező, hideg sültekhez használt, tálaló-, szeleteléshez használt villa.

A villa egy nyélből és kettő vagy több fogból álló evőeszköz. A villát, mint evőeszközt, elsősorban a nyugati kultúrákban használták, míg a Távol-Keleten elsősorban az evőpálcika használata népszerű. A történelmi különbségek ellenére ma a villa használata egyre jobban elterjed az ázsiai országokban.

A villa anyaga lehet fa, fém vagy műanyag. Evés közben a villára lehet felszúrni falatokat és azt a szájhoz emelni, vagy a tányéron lefogni az ételt, hogy késsel fel lehessen vágni. Az ételt a villa fogaira felszúrva, vagy a fogak enyhe görbületét kihasználva lehet felemelni. Utóbbi esetben az európai (brit) etikett szerint a villa fogai lefelé néznek, míg az amerikai etikett szerint felfelé.

A villa eredete nem ismert, de feltehetően az ókori Görögországban vagy a Római Birodalom idején alakultak ki, mindenesetre a rómaiak már széles körben alkalmazták. A személyes használatra szánt evőeszközt a Bizánci Birodalomban vezették be, innen terjedt el a Közel-Keleten, majd onnan Dél-Európában, illetve Kr. u. 10. században Európa északi részén is. A villát itt elsősorban konyhai eszközként használták, evőeszközként a 18. század előtt nem terjedt el, míg Észak-Amerikában a 19. századig tartott, amíg a villa elnyerte méltó helyét az asztalnál.

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fork című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.