Viktor Andrjuszovics Anuskevicsusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Viktor Andrjuszovics Anuskevicsusz
Született1962. november 15. (61 éves)
Vorkuta, Komi Köztársaság
Állampolgársága
Nemzetiségeukrán
Foglalkozásagépészmérnök
IskoláiVinnicjai Nemzeti Műszaki Egyetem
SablonWikidataSegítség

Viktor Andrjuszovics Anuskevicsusz (ukrán írással: Віктор Андрюсович Анушкевичус; litvánul: Viktoras Anuškevičius) (Vorkuta, 1962. november 15. –) ukrán mérnök, vállalkozó és politikus. 2006-tól 2015-ig Ivano-Frankivszk polgármestere volt.

Élete[szerkesztés]

A Komi Köztársaságban fekvő Vorkutában született Kaunasból származó litván apától és a Hmelnickiji területről származó ukrán anyától.

Szakmai karrierje[szerkesztés]

A Vinnicjai Műszaki Főiskolán 1986-ban szerzett gépészmérnöki végzettséget. A főiskola után a hadseregben teljesített szolgálatot, majd 1988-ban Ivano-Frankivszkba költözött, ahol mérnökként dolgozott. A Szovjetunió felbomlása után saját vállalkozást alapított Ritasz (litvánul: Rytas, magyarul: reggel) néven. A cég egyike volt Ivano-Frankivszk első magánvállalkozásainak.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

A 2000-es évek elejétől fejt ki közéleti tevékenységet. 2002-ben a Nasa Ukrajina párt színeiben az Ivano-frankivszki Városi Tanács képviselőjévé választották. A városi tanácsban a privatizációs és vagyonügyi bizottság elnöke volt. 2005-ben az Ukrán Néppárthoz csatlakozott, a párt területi szervezetének a vezetőjévé választották.

A 2006. márciusi helyhatósági választáson az első választási fordulóban Ivano-Frankivszk polgármesterévé választották, e tisztségben Zinovij Skutyakot váltotta. Négy évvel később, a 2010-es ukrajnai helyhatósági választáson újra a város polgármesterévé választották.

2006–2015 között az Ivano-frankivszki Területi Labdarúgó-szövetség elnöke volt.[1]

Magánélete[szerkesztés]

Nős, három fiúgyermeke van.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]