Viktória-paradicsommadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Viktória-paradicsommadár
A hím
A hím
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Paradicsommadár-félék (Paradisaeidae)
Nem: Ptiloris
Faj: P. victoriae
Tudományos név
Ptiloris victoriae
Gould, 1850
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Viktória-paradicsommadár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Viktória-paradicsommadár témájú médiaállományokat és Viktória-paradicsommadár témájú kategóriát.

A Viktória-paradicsommadár vagy más néven Viktória-katonamadár (Ptiloris victoriae) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a paradicsommadár-félék (Paradisaeidae) családjába tartozó faj.

A fajt John Macgillivray fedezte fel a a fajt és John Gould nevezte el 1850-ben Viktória brit királynőről.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztrália keleti részén honos. Egy viszonylag szűk területen, az Atherton táblavidék erdeiben él, Queensland északkeleti részén. Az adott terület endemikus faja.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 23-25 centiméteres, ezzel a Ptiloris nem legkisebb faja. A hím viktória-paradicsommadárnak fekete tollazata van. A tollai a fején zöldeskéken, míg a mellén bronzosan csillognak. A torkuk egészen sötét, bársonyos fekete színű, a közepén egy élénk kék mezővel. A tojónak szürkés-barna matt tollazata van.

A tojó

Életmódja[szerkesztés]

Elsősorban gyümölcsevő faj. A fák ágairól szedi le a gyümölcsöket, sokszor úgy, hogy egyik lábával lefogja a gyümölcsöt, míg csőrével húzza.

Szaporodása[szerkesztés]

A hím kiterjeszti szárnyait, s a tojó nézi a táncot – ha a tojónak tetszik a tánc, ő is kiterjeszti szárnyait.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Viszonylag szűk elterjedési területe ellenére, elég gyakori fajnak számít. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján a „nem fenyegetett” kategóriába sorolja a fajt. A CITES második függelékében szerepel a madár.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Victoria's Riflebird című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]