Paradicsommadár-félék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paradicsommadár-félék
Kis paradicsommadár (Paradisaea minor)
Kis paradicsommadár (Paradisaea minor)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Részalrend: Corvida
Öregcsalád: Corvoidea
Család: Paradicsommadár-félék (Paradisaeidae)
Vigors, 1825
Nemek
17 nem és 46 faj.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Paradicsommadár-félék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Paradicsommadár-félék témájú médiaállományokat és Paradicsommadár-félék témájú kategóriát.

Galléros paradicsombanka (Cicinnurus magnificus)
Sárgarojtos paradicsommadár (Seleucidis melanoleuca)
Vörös paradicsommadár (Paradisaea rubra)
Raggi-paradicsommadár (Paradisaea raggiana)

A paradicsommadár-félék (Paradisaeidae) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe tartozó család. 17 nem és 47 faj tartozik a családba.

A Sibley–Ahlquist-féle madárrendszertan nem tekinti önálló családnak, hanem a varjúfélék (Corvidae) családjába sorolja őket.

A paradicsommadaraknak káprázatos párzási rítusaik vannak. A legtöbb paradicsommadár-félék családjába tartozó hím nemcsak pompás tollazatával igyekszik felkelteni a tojó figyelmét, de parádés táncával is. Minden fajnak megvan a maga sajátos táncszokása, melyek nagyban eltérnek egymástól. Míg a legtöbb paradicsommadár magányosan udvarol kiszemeltjének, néhányan csapatokban lejtik táncukat, s gyakran féltucat éneklő hím is verseng a tojó kegyeiért.Hiába hallható hangjuk, mivel folyton ugrálnak, alig lehet meglátni őket. A hímek és a nőstények tollazata különbözik. A nőstények tollazata egyszerű, nem feltűnő. A hímek színpompás tollaikkal hívják fel magukra a tojók figyelmét a nász idején. A díszes tollú hímeket tollaikért vadászták.

Rendszerezés[szerkesztés]

A korábban e család képviselőjének tartott pápaszemes paradicsommadárról (Macgregoria pulchra) a közelmúltban lezajlott DNS-szintézisen alapuló vizsgálatok kiderítették, hogy a mézevőfélék (Meliphagidae) családjának a tagja.

A Cnemophilidae családot korábban szintén a paradicsommadár-félék (Paradisaeidae) családjába tartoztak különálló alcsaládként, az újabb genetikai kutatások megállapításai alapján emelték család szintre az ide tartozó három fajt.

A korábban szintén idesorolt melampitta-félék átsorolását nem minden rendszer fogadta el, egyes újabb vélemények szerint az oda sorolt kettő fajt különálló család rangjára kell emelni .[1]

A családba az alábbi nemek és fajok tartoznak:

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]