Victoria Embankment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Victoria Embankment
Victoria Embankment, London - geograph.org.uk - 1598692.jpg
Ország Egyesült Királyság
Település
Névadó Viktória brit királynő
Elhelyezkedése
Victoria Embankment (London)
Victoria Embankment
Victoria Embankment
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 26″, ny. h. 0° 07′ 18″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 26″, ny. h. 0° 07′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Victoria Embankment témájú médiaállományokat.
A Victoria Embankment 1865.ös építése.

A Victoria Embankment a Thames Embankment része, egy utca és sétány a Temze északi partján London belvárosában. A rakpart Westminster és a City of London között van.

A Victoria Embankment elkészítéése 1865-ben kezdődött. Joseph Bazalgette irányítása alatt 1870-re lett kész. A rakpart elkészítése a Metropolitan Board of Works egyik projektje volt. A munkálatokon az építkezés Thomas Brassey feladata volt.[1] A munkálatok eredeti célja az volt, hogy Londonnak is legyen szennyvízhálózata. Egy másik figyelembe vett szempont volt a Strand és a Fleet Street zsófoltságának csökkentése.

A munkálatok során beépítették a Temze partján lévő sávot, s így leszűkítették a folyót. Az építkezések miatt meg kellett vásárolni és le kellett bontani nagyon drága ingatlanokat is. A District line alagútját a rakpart alatt építették meg. Az utakon felül a felszínen még két, nagy kiterjedésű közparkot is kialakítottak. Ezek közül az egyiken a kormányzati Whitehall épülete áll, a másik pedig a Hungerford Bridge-től a Waterloo Bridge-ig húzódik. A kerrtekben sok szobor van, köztük az egyik Bazalgette-et ábrázolja. A Waterloo Bridge és a Charing Cross vasútállomás közti kertsorozatban szintén megtalálhatóak a nagy zenepavilonok, ahol számos zenei rendezvényt tartanak, és itt van a régi York House zsilipkapuja is, ami a ház legnagyobb történelmi emléke. 1626-ban Buckingham hercegének építettek.

York Water Gate and the Adelphi from the River by Moonlight, circa 1850.
A régi York House bejárata.

Útvonal[szerkesztés]

Az A3211-es út részét képező Victoria Embankment a Westminster Bridge-nél a Westminister-palotától északra indul, majd az északi part vonalát követi, Elhalad a Hungerford Bridge és Waterloo Bridge mellett, majd a Blackfriars Bridge-nél ér véget. A Shell Mex House, a Savoy Hotel és a Savoy Place a rakpart és Strand között van.

Közlekedés[szerkesztés]

A londoni metrónak a következő állomásai vannak a Victoria Embankment mentén: Westminster, Embankment, Charing Cross, Temple és Blackfriars. A régi Aldwych metróállomás szintén a közelben volt. Csak a 388-as és az N50-es londoni buszjáratok mennék végig a rakparton, aminek talán az lehet a magyarázata, hogy sok metróállomás van a mélyben errefelé.

A Victoria Embankment volt a Kingsway Tramway Subway déli végállomása is.

Turista látványosságok[szerkesztés]

Az HMS President és az HMS Wellington azon hajók közé tartoznak, melyek állandóan a Victoria Embankmentnél horgonyoztak. Még turistalátványosságnak számít Kleopátra tűje és a modern hatású Cleopatra's Kiosk.

Referenciák[szerkesztés]

  1. Walker, Charles. Thomas Brassey, Railway Builder. London: Frederick Muller, 151. o. (1969). ISBN 0584103050