Vibia Sabina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vibia Sabina
Vibia Sabina mellszobra a Pradóban
Vibia Sabina mellszobra a Pradóban
Született83
Elhunyt136/137
Állampolgárságarómai
HázastársaHadrianus
SzüleiSalonia Matidia
Lucius Vibius Sabinus
Tisztségecsászárné (Római Birodalom)
SírhelyeAngyalvár
A Wikimédia Commons tartalmaz Vibia Sabina témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vibia Sabina (83136/137) Hadrianus római császár felesége és Traianus császár unokahúgának, Salonia Matidiának a lánya.

Élete[szerkesztés]

Aureus Vibia Sabina arcképével

Apja Lucius Vibius Sabinus tekintélyes szenátor, anyja Salonia Matidia, Traianus nővérének, Ulpia Marcianának a lánya volt. Apja 84-ben meghalt, az egyéves Sabinát és féltestvérét, Matidia Minort anyai nagyanyjuk, Marciana vette magához. A gyerekek Traianus és felesége, Pompeia Plotina házában nevelkedtek.

Sabina 100-ban Plotina nyomására feleségül ment Hadrianushoz, Traianus másodunokaöccséhez (unokatestvére fiához). Anyja is kedvelte Hadrianust és támogatta a házasság gondolatát. Amikor Traianus 117-ben meghalt, Hadrianus követte őt a császári trónon.

Császárnéként mind Rómában, mind a provinciákban több kitüntető címet gyűjtött, mint Augustus felesége, Livia óta bármelyik uralkodó felesége. Ő volt az első nő, akinek arcképe rendszeresen megjelent a Rómában vert pénzeken. Szintén ő utazott és szerepelt nyilvánosan az addigi császárfeleségek közül a legtöbbet.[1] 128-ban megkapta az augusta (császárnő) rangot.

122-ben Hadrianus elbocsátotta a titkárát, a történetíróként ismert Suetoniust, mert "az udvari etikett előírásainál bizalmasabb viszonyba került" a feleségével. Ugyanerre a sorsra jutott Caius Spticius Clarus testőrparancsnok (praefectus praetorio) is. Kapcsolatuk megromlott, Hadrianus kijelentette, hogy ha magánember lenne, már rég elvált volna Sabinától annak "rossz természete és házsártossága" miatt.[2] Házasságuk gyermektelen maradt, valószínűleg azért, mert férje jobban érdeklődött a fiúszeretők (pl. Antinous) iránt.[3]

Viszonyuk a későbbiekben talán javult valamennyire, Sabina 128-130-ban elkísérte férjét keleti körútjára, melynek során végigutazták Görögország, Kis-Ázsia és Egyiptom városait. Görögországban az eleusziszi szentélyeknél templomot is szenteltek a tiszteletére.[4] Udvarukhoz tartozott Julia Balbilla, aki verseiben megörökítette a Memnón-kolosszusok meglátogatást és a császárnét "szépnek" és bájosnak" titulálta.

Vibia Sabina röviddel férje előtt, 136-ban vagy 137 elején halt meg.[5] Egyes rosszindulatú pletykák szerint Hadrianus mérgeztette meg vagy kergette öngyilkosságba;[6] erre azonban semmilyen bizonyíték sincs. Férje azonnal istennővé nyilváníttatta őt a szenátussal és saját mauzóleumába temettette el.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brennan, Corey. Sabina Augusta. Oxford University Press (2018). ISBN 978-0190250997 
  2. Historia Augusta 11.3
  3. Sabina (88–136 ce) Encyclopedia.com
  4. Temple of Sabina Archaeological Site of Eleusis
  5. Opper, Thorsten. Hadrian: Empire and Conflict, Harvard University Press, 2008, p. 205. ISBN 0-674-03095-8
  6. Vibia Sabina Ancient Rome Live

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vibia Sabina című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap