Versace

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Versace
Típus Részvénytársaság
Alapítva 1978
Névadó Gianni Versace
Székhely Milánó, Olaszország
Vezetők Gianni Versace (alapító)
Santo Versace
Gian Giamo Ferraris (elnök, társ-vezérigazgató)
Donatella Versace (művészeti igazgató)
Alapító Gianni Versace
Iparág divat
Tulajdonos Michael Kors
Forma società a responsabilità limitata
Termékek designer clothing
Szolgáltatások Ruházat, divatcikk, lakberendezés, ékszer, illatszer, szálloda
Árbevétel 162,7 millió euró 2010
Alkalmazottak száma 523 fő

www.versace.com A Versace weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Versace témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A divatcéget Gianni Versace alapította 1978-ban, az olaszországbeli Milánóban. Az első butikot a Via della Spigán nyitotta meg és szinte azonnal népszerűvé vált. Mára világvezető nemzetközi divatházzá nőtte ki magát. A cég luxus minőségű ruházatot, divatcikkeket, ékszert, illatszert és lakberendezési tárgyakat tervez és forgalmaz.

Gianni 1997-ben gyilkosság áldozata lett, így a céget két testvére vette át, Donatella Versace művészeti igazgatóként (korábban alelnök) és Santo Versace vezérigazgatóként. Donatella lánya, Allegra a vállalatot 50%-ban birtokolja.[1]

A cég tervezői és stylistjai csoportokban dolgoznak. Minden munkacsoport kifejezetten egy divatvonalon munkálkodik. A csapatok Donatella felügyelete és koordinációja alatt működnek.

Jelenleg több mint 80 butikjuk van a világszerte öt kontinensen (Európa, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Ázsia és Ausztrália). A vállalat központja továbbra is Milánóban található.

Stílus[szerkesztés]

A márka rendkívül nőies darabjairól ismert, amikkel mind a kifutókon, mind pedig a hírességek körében nagy népszerűségre tettek szert. Védjegyükké vált a testhez simuló, női vonalakat követő, merész, mélyen dekoltált szabás. Gyakran a legkülönbözőbb anyagokat (műanyag, bőr, textil) társítják.[2]

Szemüvegek[szerkesztés]

A Versace-szemüvegeket a kollekció részeként, a Luxottica-csoport licence alapján gyártják.[3]

Palazzo Versace[szerkesztés]

2000 szeptemberében, az ausztráliai Gold Coaston megnyílt a vállalat első luxusszállodája. Az exkluzív, hatcsillagos hotelben a tehetős vendégeknek lehetőségük nyílik, hogy átérezhessék a szálloda nyújtotta Versace-életstílust.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Allegra inherits Versace's fortune - contactmusic.com
  2. Gundle, Stephen. Glamour: a history. Oxford University Press (2008). ISBN 9780199210985. Hozzáférés ideje: 2011. május 1. 
  3. Luxottica licence Brands. (Hozzáférés: 2010. augusztus 21.)

Források[szerkesztés]