Veneca-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veneca-barlang
Hossz220 m
Mélység26 m
Ország Bulgária
TelepülésOresec
Földrajzi tájBalkán-hegység
Típuskarsztbarlang
Elhelyezkedése
Veneca-barlang (Bulgária)
Veneca-barlang
Veneca-barlang
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 43° 37′ 50″, k. h. 22° 44′ 11″Koordináták: é. sz. 43° 37′ 50″, k. h. 22° 44′ 11″
A Wikimédia Commons tartalmaz Veneca-barlang témájú médiaállományokat.

A Veneca-barlang (bolgárul: пещера Венеца) Bulgáriában található. Helyileg a Vidin megyében lévő Dimovoi kistérségében található Oresec község területén. A turisták előtt megnyitott járatrendszer mindössze 3 kilométerre a van a fantasztikus szikláiról méltán híres Belogradcsiktól. A barlang a nevét a Veneca-hegyvonulatról kapta, amely a Balkán-hegységben található.

A Veneca-barlangot 1970-ben, egy kőbánya művelése során fedezték fel, hossza 220 méter. A barlang feltárását és térképezését a belogradcsiki barlangászklub végezte el. Ez egy cseppkőbarlang, álló- és függőcseppkövekkel, cseppkőoszlopokkal, aragonit kristályokkal, szőlőfürtszerű képződményekkel és egyéb kalcitképződményekkel. Van itt egy képződmény, amelyet Szűz Máriáról neveztek el.

A barlangot 2015-ben nyitották meg az utcai ruhás turisták előtt, az egész év folyamán látogatható, hétfő kivételével minden nap nyitva van.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Венеца (пещера) című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]