Vat Arun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vat Arun
A Vat Arun a Csaophraja folyó partján
A Vat Arun a Csaophraja folyó partján
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Vat Arun (Bangkok)
Vat Arun
Vat Arun
Pozíció Bangkok térképén
é. sz. 13° 44′ 37″, k. h. 100° 29′ 20″Koordináták: é. sz. 13° 44′ 37″, k. h. 100° 29′ 20″
Térkép
Vat Arun weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vat Arun témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vat Arun (thai nyelven วัดอรุณ, A hajnal temploma) buddhista templom (vat) Bangkokban. A templom Bangkok Jai negyedében található, a Csaophraja folyó nyugati partján. A templom teljes neve Vat Arunratcsavararam Ratcsavoramahavihan (วัดอรุณราชวรารามราชวรมหาวิหาร).

Építészet[szerkesztés]

A központi torony

Vat Arun kiemelkedő jellegzetessége a középső prang (khmer stílusú torony). Meredek lépcsők vezetnek a két teraszhoz. A magasságát különböző források 66,80 m és 86 m közöttinek becsülik. A sarkokat négy kisebb külső prang veszi körül. A prangok díszítése tengeri kagylókból és porcelándarabokból áll, melyeket korábban Bangkokból Kínába tartó csónakok ballasztjaként használtak. A prangok lábainál ősi kínai katona- és állatfigurák állnak. A második terasz fölött négy szobor látható, melyek a hindu Indra istenséget ábrázolják, amint éppen Eravanon lovagol. A folyó felé hat pavilon (szala) épült kínai stílusban. A pavilonokat zöld gránit alkotja, és híd alakú lépcsőfordulók tagolják.

A prangok mellett van a Felszentelés terme a Niramitr Buddha-képmással, amit valószínűleg II. Ráma király tervezett. A Felszentelés termének teteje csiga alakú, és színes kerámiakockákkal és stukkókkal van díszítve. Két démon, azaz templomőr áll a bejáratnál.

A templom története[szerkesztés]

A templom a 18. században épült, amikor Thaiföldnek még Ajutthaja volt a fővárosa. Eredeti neve Vat Makok („olívzöld templom”) volt. A következő időszakban, amikor Thonburi volt a főváros, Takszin király megváltoztatta a templom nevét Vat Cseng-re. Egy rövid ideig ez a vat volt a Smaragd Buddha otthona, melyet 1784-ben Vat Phra Keu-ba helyeztek át.

A későbbi II. Ráma király adta a templomnak a Vat Arunratcsatharam nevet. Felújította a templomot, és megnagyobbította a középső prangot. A munkát III. Ráma király fejezte be. IV. Ráma király óta a templom neve Vat Arunratcsavararam. A változó idők jeleként 2005-ben felszentelték a templom első nyugati szerzetesét, az amerikai Sean Patrick személyében.

Mitológia[szerkesztés]

A középső prang egy hegyet, az indiai kozmológiából ismert Merut jelképezi. A külső prangokat a szélistennek, Phra Phai-nak szentelték. A bejáratnál álló démonok a Rámájanában szerepelnek. A fehér figura neve Szahasszateja, a zöldé pedig Taszakanth.

Kapcsólódó szócikkek[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

A Vat Arun a YouTube-on: https://youtu.be/s26_azuYtGU.

Források[szerkesztés]

  • az angol nyelvű Wikipedia azonos című cikke

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Wat Arun
A Wikimédia Commons tartalmaz Vat Arun témájú médiaállományokat.