Ugrás a tartalomhoz

Vaszjugan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaszjugan
Közigazgatás
OrszágokOroszország
Földrajzi adatok
Hossz1082 km
Vízhozam345 m³/s
Vízgyűjtő terület61 800 km²
ForrásVaszjugan-mocsarak, Nyugat-Szibéria
é. sz. 57° 10′ 31″, k. h. 78° 03′ 07″
TorkolatOb
é. sz. 59° 05′ 35″, k. h. 80° 42′ 25″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaszjugan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vaszjugan (oroszul: Васюган) folyó Nyugat-Szibériában, Oroszország Tomszki területén, az Ob bal oldali mellékfolyója. Nevében a jugan utótag a térség őslakói, a hantik nyelvén "folyó"-t jelent.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: 1082 km, vízgyűjtő területe: 61 800 km², átlagos vízhozama: 345 m³/sec

A Tomszki terület délnyugati részén, a Vaszjugan-mocsarakban ered. Kezdetben északnyugat felé halad, majd északra, lejjebb kelet felé folyik és több ágra bomlik, így éri el a Nyugat-szibériai-alföld legnagyobb folyóját, az Obot.

Az Ob és az Irtis között elnyúló Vaszjugan-mocsarak, ahol a folyó ered, a Föld egyik legnagyobb mocsárvilága, területe meghaladja az 50 ezer km²-t.

A Vaszjugan lassú folyású, erősen kanyargó alföldi jellegű folyó, árterében sok a kisebb tó és holtág. Az azonos nevű síkságon folyik végig, melynek tengerszint feletti magassága 100–166 m között váltakozik. Novembertől májusig befagy, a nyári időszakban a folyó legnagyobb része hajózható.

Mellékfolyói[szerkesztés]

  • jobbról a Nyurolka és a Csizsapka,
  • balról a Csertala és a Jagiljaha.

Városok, ipar[szerkesztés]

Partjain nagyobb városok nincsenek, a kisebb települések között megemlíthető Novij- és Szrednyij Vaszjugan, Uszty-Csizsapka, Naunak. A folyó vízgyűjtő területén kiterjedt kőolaj- és földgázlelőhelyek találhatók, ezek egy részén jelentős kitermelés folyik.

Források[szerkesztés]