Vaszilij Szergejevics Kalinnyikov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vaszilij Szergejevics Kalinnyikov
Vasily Kalinnikov.jpg
Életrajzi adatok
Született 1866. január 1.
Orosz Birodalom, Orlovi kormányzóság, Voini falu
Állampolgársága orosz
Elhunyt 1900. december 29. (34 évesen)
Jalta
Sírhely Polikur cemetery
Pályafutás
Műfajok
Hangszer fagott
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaszilij Szergejevics Kalinnyikov témájú médiaállományokat.

Vaszilij Szergejevics Kalinnyikov (oroszul: Васи́лий Серге́евич Кали́нников), (1866. január 13.Jalta, 1901. január 11.) orosz zeneszerző.

Élete[szerkesztés]

Egy rendőr fiaként született. Orjol városában végzett zenei tanulmányokat, később pedig a Moszkvai Konzervatóriumba ment. Mivel nem tudta megfizetni a tandíjat, ösztöndíjjal a Moszkvai Filharmóniai Társaság iskolájába került, ahol Alekszandr Alekszandrovics Iljinszkijtől fagott- és ellenpontleckéket kapott, emellett színházi zenekarokban is dolgozott zenei másolóként, illetve különböző hangszereken játszott.

1892-ben Pjotr Csajkovszkij ajánlásával a moszkvai Kis Színház és az Olasz Színház vezető karmestere lett. Egészségügyi problémái miatt azonban hamarosan lemondásra kényszerült, és a Krím-félsziget melegebb területére utazott. Itt töltötte életet hátralévő részét. 1901-ben hunyt el tuberkulózisban két nappal a 35 születésnapja előtt.

Dalai és szimfóniái voltak saját korában nevezetesek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vasily Kalinnikov című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]