Valerius Flaccus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valerius Flaccus
Született45[1]
Olaszország
Elhunyt95 (49-50 évesen)
Állampolgárságarómai
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Valerius Flaccus (Kr. u. 45 körül – Kr. u. 90 körül) ókori római költő. Csonkán fennmaradt Argonautica című eposzáról ismert.

Élete és műve[szerkesztés]

Életéről keveset tudni, működésének virágkora Kr. u. 70 és 80 közé esik. 90 előtt hunyt el Domitianus római császár uralkodása idején, haláláról Marcus Fabius Quintilianus emlékezik meg.

A görög és római költők által kedvelt Argonauták hadjáratát választotta tárgyul Argonautica című eposzához, amelyet Apollóniosz Rhodioszt szabadon utánozva, 8 könyvben írt meg. A költemény igen megrongált alakban, és hézagosan (a 8. ének befejezése hiányzik) maradt fenn. Előadása szónoki élénkséget és szóbőséget mutat, a jellemzésekre és lélektani indokolásokra való nagyobb törekvés nélkül. A merész alakzatok használata, a kifejezések mesterkélt tömörsége, a világosság és az arányosság rovására esik.

Magyar nyelvű fordítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Leffler Sámuel: Római irodalomtörténet – A középiskolák felsőbb osztályai számára és a művelt közönség használatára, Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) Cs. és Kir. könyvkereskedése, Budapest, 1903, 166. o.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)