Valentin Olekszandrovics Kotik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valentin Olekszandrovics Kotik
BeceneveValja Kotyik
Született1930. február 11.
Hmeljovka
Meghalt1944. február 17. (14 évesen)
Sztrigani
Állampolgárságaszovjet
Nemzetiségeukrán
Csatái
KitüntetéseiSzovjetunió Hőse
Lenin-rend Honvédő Háború Érdemrend I. fokozat A Honvédő Háború Partizánja érem II. fokozat
Halál okabelehalt a sebesülésbe
A Wikimédia Commons tartalmaz Valentin Olekszandrovics Kotik témájú médiaállományokat.
Valja Kotyik és Leonyid Golikov egy 1962-es szovjet bélyegen

Valentin Olekszandrovics Kotik vagy oroszos kiejtéssel Valja Kotyik (ukránul Валентин Олександрович Котик, Ва́ля Ко́тик; 1930. február 11.1944. február 17.) szovjet partizán a második világháború idején, a legfiatalabb Szovjetunió Hőse.

Élete[szerkesztés]

Valentin Kotik 1930-ban született a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajna Kamenyec-Podolszki (ma Hmelnickiji) területén levő Hmeljovka faluban. Szülei földművesek voltak.

A háború kitörésekor még csak az ötödik osztályt fejezte be, de már a kezdetektől fogva részt vett az ellenállásban. 1941 őszén a közeli városban, Sepetovkában társaival együtt gránátot dobott a német tábori csendőrség vezetőjének autójára, aki a támadásban meghalt. 1942-től a szervezett partizánmozgalomban is részt vett, eleinte a sepetovkai földalatti csoport összekötője volt, később fegyveresen is harcolt. Tagja lett a U. Ja. Karmeljukról elnevezett partizáncsoportnak, és 1943-ban kétszer is megsebesült. 1943 októberében felrobbantott egy földalatti telefonkábelt, ami a megszállókat a varsói főhadiszállással kötötte össze. Ezen kívül részt vett legalább hat vonat- és raktárrobbantásban.

Október 29-én őrségben volt, amikor egy partizánvadász német egységet vett észre. A tisztet pisztolyával lelőtte, aztán riadóztatta a társait, akik sikerrel visszaverték a támadást.

1944. február 16-án az Izjaszlav városáért dúló harcban megsebesült. Másnap a kórházat, ahol ápolták német bombatámadás érte, és Valja Kotyik, alig tizennégy évesen életét vesztette. A többi partizánnal együtt tömegsírba temették, de később áthelyezték; síremléke Sepetovka központi parkjában található. 1958-ban posztumusz Szovjetunió Hőse érdemrenddel tüntették ki.

A háború után a Szovjetunió Kommunista Pártja és a pionírmozgalom (Valja Kotyik pionír volt mint minden iskolás) propagandacélokra használta fel Valja Kotyik történetét, egyike lett a pionírhősöknek. Számos pionírcsapatot és -tábort, utcát, iskolát, hajót neveztek el róla.

Kitüntetései[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Котик, Валентин Александрович című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. — М.: Воениздат, 1987. — Т. 1.
  • Анна Котик. «Последний бой».
  • Котик А. Н. Он был пионером. Рассказ матери. — М., 1958 (переизд. 1980).
  • Наджафов Г. Д. Смелые не умирают. — М., 1968.
  • Криворучко М. Г. и др. Памяти бессмертного подвига. — М., 1972.
  • Владимов М. В., Январёв Э. И. От Днепра до Дуная. — Киев, 1977.
  • Бугай Е. М., Макухин М. Е. Из когорты мужественных. — Львов: Каменяр, 1978.
  • Пальмов В. В. Штурмовики над Днепром. — Киев: Политиздат, 1984.
  • Гордость и слава Подолии. — Львов, 1985.
  • Печерская А. Н. Дети-герои Великой Отечественной войны: рассказы. — М.: Дрофа-Плюс, 2005. — 60 с.