Vörös szemeslepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegyi szemeslepke
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Lepkék
Család: Tarkalepkefélék
Nem: Lasiommata
Tudományos név
Lasiommata megera
(Linnaeus, 1767)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hegyi szemeslepke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyi szemeslepke témájú médiaállományokat és Hegyi szemeslepke témájú kategóriát.

A vörös szemeslepke (Lasiommata megera) a tarkalepkefélék családjába tartozó, Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában elterjedt lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A vörös szemeslepke szárnyfesztávolsága 3,8-4,4 cm. A szárnyak alapszíne sárgásvörös, amely az elülső szárny tő- és középterére is kiterjed, s ott ferde, barnásfekete harántsávok szelik át. A sejtben három ferde sáv található, a második a belső szegélyig folytatódik, a harmadik a sejtet zárja le, a középteret pedig zegzugos és széles harántsáv határolja. Az szárnyak csúcsán nagy, fekete, fehér pupillájú szemfoltja látszik, mellette apró szatellit szemfolttal. A külső szegély szürkésbarna, hosszában halványabb sáv osztja ketté. A rojt sárga, az erek végződésénél barna foltok tarkítják. A hímnél a sejt végétől a belső szegélyig széles illatcsík húzódik. A hátulsó szárnyakon a tő- és középteret zegzugos sötétbarna vonal választja el egymástól. A szemfoltsor teljes, a pettyek feketék, pupillájuk fehér, udvaruk széles és vörös, a sötét szárnyszegélyt itt is vöröses betétek szakítják meg. A nőstény nagyobb és rajzolata szélesebb, mint a hímé.

A szárnyak fonákja mindkét nem esetén egyforma. Az elülső szárny sárgásvörös, a csúcstérben szürkés, rajzolata feketésbarna, a színoldal rajzolatával majdnem egyező. Hátulsó szárnya barnával és szürkével behintett és több finom, fekete, zegzugos vonal márványozza. A szemfoltsor teljes, a foltok kicsik, pupillájuk fehér, udvaruk vörös, keretük fekete, előttük a szegélyt finom, csipkés sáv díszíti; a rojtvonal éles, fekete.

Változékonysága nem számottevő.

Petéje zöldesfehér, kerekded, nagyon finom hosszanti bordákkal.

Hernyója zöld, vékony oldalvonala sárgásfehér. Feje is zöld.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A hegyi szemeslepke és nagyfoltú szemeslepke hasonlít hozzá.

Elterjedése[szerkesztés]

Európában (északon Dél-Skandináviáig), Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában (Iránig) fordul elő. Magyarországon mindenütt megtalálható, főként a napsütötte réteken, nyílt területeken.

Életmódja[szerkesztés]

Réteken, sziklás-köves, nyílt területeken, kőfejtőkben, esetleg bozótosokban és ritkás erdőkben él Közép-Európában 600 m-es magasságig, délebbre 1500 méterig is felmerészkedik. Szeret napsütötte köveken, sziklákon, falakon megpihenni.

Évente három (északabbra kettő) nemzedéke repül: április-júniusban, július-augusztusban és szeptember-októberben. A hernyó különféle fűfélék (Poaceae) leveleivel táplálkozik. Kifejlett állapotban (L3) telel át és a következő év április-májusában bábozódik be.

Magyarországon nem védett.

Források[szerkesztés]