Nagyfoltú szemeslepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Nagyfoltú szemeslepke
Lasiommata maera LC0097.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Alrendág: Heteroneura
Öregcsalád: Pillangószerűek (Papilionoidea)
Család: Tarkalepkefélék (Nymphalidae)
Alcsalád: Szemeslepkék (Satyrinae)
Nem: Lasiommata
Faj: L. maera
Tudományos név
Lasiommata maera
Linnaeus, 1767
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagyfoltú szemeslepke témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyfoltú szemeslepke témájú médiaállományokat és Nagyfoltú szemeslepke témájú kategóriát.

Lasiommata maera - male 03 (HS).JPG

A nagyfoltú szemeslepke (Lasiommata maera) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A nagyfoltú szemeslepke Európában 2000 méter magasságig széles körben elterjedt. Nem mindenütt gyakori, állományai csökkennek.

Megjelenése[szerkesztés]

A nagyfoltú szemeslepke elülső szárnya 2,2-2,8 centiméter hosszú. A szárnyak felső oldalának alapszíne barna, az elülső szárny csúcsán világosabb mező látható, benne fehér magvú, feltűnően nagy, nyújtott, fekete szemfolttal, amely mellett több kisebb pont is van. A nősténynél az elülső szárny rozsdabarna szalagja a szemfolt körül világosabb és sárgásabb. A hátulsó szárnyakon narancssárga gyűrűvel körülvett 2-2 középnagy fekete folt és 1-1 apró pont található. A hátulsó szárnyak fonákja szürke színű, barna rajzolattal és sárgásbarna gyűrűkkel körülvett szemfoltokkal. Az elülső szárnyak fonákja a felső oldalhoz hasonló, de kissé világosabb.

Életmódja[szerkesztés]

A nagyfoltú szemeslepke napfényes erdők, tisztások és erdőszélek lakója. Tápnövényei vadfüvekből állnak (perjék, csenkeszek stb.).

Szaporodása[szerkesztés]

A lepkének évente két, egymástól nem élesen elhatárolt nemzedéke van, ezért májustól szeptemberig mindig látható. Északon és a hegyvidékeken csak egy nemzedéke fejlődik, amely június-júliusban repül. A hernyóidőszaka a későbbi nemzedéknél augusztustól májusig tart. A hernyó világoszöld, sötét hátcsíkkal, mellette egy fehéres sáv és egy alul sötéten szegélyezett világos oldalsáv látható. A hernyó áttelel.

Forrás[szerkesztés]