Végtelen útvesztő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Végtelen útvesztő
(Escape Room)
2019-es amerikai film
Rendező Adam Robitel
Producer Neal H. Moritz, Ori Marmur
Műfaj
Forgatókönyvíró Bragi F. Schut, Maria Melnik
Főszerepben Taylor Russell, Logan Miller, Deborah Ann Woll, Tyler Labine, Jay Ellis, Nik Dodani
Zene Brian Tyler, John Carey
Operatőr Marc Spicer
Vágó Steve Mirkovich
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures, Original Film
Ország USA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 99 perc[1]
Költségvetés 9 millió amerikai dollár (becsült)[2]
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország InterCom Zrt.
USA Sony Pictures Releasing
BemutatóUSA 2019. január 4.
Magyarország 2019. január 3.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 154,9 millió $[3]
További információk

A Végtelen útvesztő (eredeti cím: Escape Room) 2019-es amerikai misztikus-thriller, melyet Adam Robitel rendezett, valamint Bragi F. Schut és Maria Melnik írt. A főszereplők Taylor Russell, Logan Miller, Deborah Ann Woll, Tyler Labine, Jay Ellis és Nik Dodani. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2019. január 4-én mutatta be a Sony Pictures Entertainment, míg Magyarországon január 3-án szinkronizálva, az InterCom Zrt..

A film vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték a hangulatot és a szereposztást, de kritizálták az ismerős cselekményeket és annak kudarcát. A Metacritic oldalán a film értékelése 48% a 100-ból, ami 26 véleményen alapul.[4] A Rotten Tomatoeson a Végtelen útvesztő 49%-os minősítést kapott, 140 értékelés alapján.[5]Bevételi szempontból sikeresen teljesített, ugyanis a 9 millió dolláros költségvetésével szemben összesen több, mint 154 millió dolláros bevételt termelt. A folytatást tervek szerint 2020. április 17-én mutatják be.

A film fejlesztése 2017. augusztusában kezdődött, „A labirintus” címmel.[6] A forgatás Dél-Afrikában történt 2017 végén és 2018. januárja között.[7]

A film középpontjában egy fiatalokból álló csoport, akik menekülési helyiségek sorozataira irányul, melyet ha nem teljesítenek időben, borzalmas következmények áldozataivá válnak.

Cselekmény[szerkesztés]

Chicago, Illinoisban, Zoey fizikai hallgató, Ben, Jason, Amanda, Mike és Danny meghívást kap a szabadulószoba részvételére, hogy valamelyikőjük megnyerjen 10. 000 dollárt. Ahogy mindenki megkérdezik, összegyűlnek a létesítmény várótermében és rájönnek, hogy be vannak zárva, így a játék kezdetét vette. Nyomokat keresve, Zoey a farenheit 451-es kombinációját alkalmazva véletlenül aktivál egy fűtési csapdát; mivel a hő egyre jobban fokozódik, Zoeynak sikerül feltárnia egy szellőzőnyílást az asztalon lévő italalátétek lenyomásával. Amint a játékosok végigkúsznak a nyíláson, Amanda leblokkol az egyik korábbi iraki támadásának következménye miatt. Mindenkinek sikerül elmenekülnie, mielőtt a helység lángokba borulna.

Egy téli kabinban találják magukat, az ajtót egy hét betűs kombinációval zárták le, és azt az utalást fedezik fel a falon, hogy „történelmet fogsz írni”. A szobai nyomai egy visszaemlékezést vált ki Ben-től; ittasan vezetett a barátaival, a "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" dalt énekelve, majd végül balesetet szenvedtek. Így a férfi a Rudolph szót javasolja az ajtó kinyitásához, ekkor a csoport egy hideg-fagyos tóhoz hasonló szobába jut. Megtalálják a zárt vasajtót és egy piros kabátot a ládában. Mike felfedezi a fa tetején a horgászbotot, melyhez egy mágnest rögzítve kihalásszák a jégblokkba fagyott kulcsot a tóból. Hamarosan Danny alatt beszakad a jég és megfullad, majd a maradék játékos kénytelenek megolvasztani a jégtömböt a testük melegével, hogy kiolvadjon a kulcs. Jason közben a piros kabátban visszaemlékezik a régi eseményére, amikor a barátjával egy fagyos tengeren rekedt a csónakon és egyikőjüknek túl kellett élnie a hideget; a játékosok kiolvasszák a kulcsot, és aktiválnak egy átjárót a vasajtó kulcslyukán lévő zárt elfordítva és megmenekülnek, ahogy a jég egyre gyorsabban felrobban és beszakad.

Az öt játékos egy fejjel-lefelé lévő billiárdbárba jut, és a Downtown dal játszik folyamatosan ismételve. Ahogy a zene leáll, a padlózat egy része leesik a mélybe, felfedezve egy hosszú liftaknát. Találnak egy zárt széfet a bárpultnál, és látják, hogy a pool asztalon hiányzó a 8-as golyó, amely a következő szoba ajtaját nyitja. Zoey visszaemlékezik a repülőgép-szerencsétlenségének következményeire és rájön, hogy a puzzle nyomai is fejjel-lefelé vannak. Amanda megszerzi a 8-as golyót a széfből, de véletlenül a padlóra esik. Feláldozza magát és a golyót Jason kezébe dobja, mielőtt a halálba zuhanna.

A maradék négy játékos egy hat ágyas kórházi osztályra lép be, és felfedezik, hogy minden játékos egyedülálló túlélők voltak; Zoey túlélte a repülőgép-szerencsétlenséget; Jason, egy hajó baleset a szobatársával; Ben, egy autó-balesetet; Mike, bányászati barlang tragédiát; Danny, szén-monoxid mérgezést; és Amanda, egy iraki robbanást. Rájönnek, hogy az egész játék a traumatikus eseményeken alapul, amiket már átéltek. Ezután arra a következtetésre jutnak, hogy az EKG gép feloldja az ajtót a következő szobába. Jason véletlenül megöli Mike-t egy defibrillátor segítségével, hogy kinyissa az ajtót. Ahogy a szoba gázzal töltődik, Jason csatlakoztatja magát az EKG-hez, majd a gáz leviszi a pulzusszámát 50 alá, ekkor megnyit egy folyosót. Jason és Ben menekülnek, de Zoey nem hajlandó folytatni, így összeesik a gáztól. Zoey sikeresen elpusztítja az összes kamerát, hogy a végén segítsen.

Ben egy optikai illúziókkal és stroboszkóp lámpákkal fedett szobába lép, és megvádolja Jason-t a többiek iránti, önző figyelmen kívül hagyása miatt, ekkor kiderül róla, hogy a csónak balesetet csak úgy tudta túlélni, hogy a szobatársát megölte a kabátjáért a fennálló túlélés érdekében. Megtalálják és kinyitják a nyílást a padlón, de hallucinogén szerrel bekábulnak, és küzdenek a hatások ellen, amikor a szoba elkezd forogni. Ben megtalálja az ellenszert, és az egyetlen adagért folytatott küzdelem során eltörik a lába, majd megöli Jason-t. Ben befecskendezi magát, és egy bonyolult tanterembe esik át a nyíláson. Ahogy a falak bezárulnak, megoldja a rejtvényt, és szűken elkerüli a zúzódást.

Visszatérve a kórházi szobába, fegyveres Minos-alkalmazottak lépnek be hazmat-felszerelésben, hogy elpusztítsák a bizonyítékokat. Zoey, miután túlélte a titkokban használt oxigén maszk segítségével, megöli őket, megragad egy fegyvert, és elhagyja a szobát egy karbantartási területre menve.

Ben ezután találkozik a Játékmesterrel, aki irányította és készítette a szobákat. Megmagyarázza a verseny valódi természetét: játékosok – főiskolai sportolók, kímélők, egyedüli túlélők, hírességek stb. – a megosztott tapasztalatokkal vonzza őket, és a gazdag nézők fogadnak, hogy ki marad életben. Ezt követően a Játékmester megpróbálja megölni Ben-t, hogy megőrizze a játék titkait és a nyilvánosság előtt kiderüljön, de Zoey megérkezik. Ő és Ben megölik a Játékmestert, majd elhagyják a helyet. Amíg Ben gyógyul a kórházban, Zoey megpróbálja megmagyarázni az eseményeket a rendőrségnek, de a létesítmény összes bizonyítéka szőrén-szálán eltűnik.

Hat hónappal később, Zoey elmagyarázza Ben-nek, hogy a többi játékos halálát mindennapi balesetként rendezték meg, ekkor beleegyezik abba, hogy csatlakozik vele a New Yorkba tartó járatra, a Minos cég megállítása miatt. Azonban a Minos és a titokzatos Puzzle készítő már arra készül, hogy új halálos játékot csináljon.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Zoey Davis Taylor Russell ?
Ben Miller Logan Miller Baráth István
Amanda Harper Deborah Ann Woll ?
Mike Nolan Tyler Labine ?
Jason Walker Jay Ellis Horváth Illés
Danny Khan Nik Dodani ?
Li nyomozó Kenneth Fok ?
A játékmester Yorick van Wageningen ?
További magyar hangok
Törköly Levente, Molnár Levente

Fogadtatás[szerkesztés]

A "Végtelen útvesztő" 57 millió dollárt gyűjtött az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint 97,9 millió dollárt más területeken, így világszerte összesen 154,9 millió dollárt tudott termelni, amely a 9 millió dolláros költségvetésével szemben jó eredmény.

Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában a filmet a megnyitó hétvégén 2,717 színházban vetítették le, várhatóan 10–14 millió dollárra tett szer.[8]7,7 millió dollárt termelt az első napon, amely 2,3 millió dollárt jelentett a csütörtök éjszakai nézésből. 18,2 millió dollárra debütált, ami meghaladta az elvárásokat és így a második helyen végzett az Aquaman mögött.[9]A film 8,9 millió dollárt szerzett a második hétvégén, 51% -kal csökkent, és így a ötödik helyre leesett.[10]

Folytatás[szerkesztés]

2019. február 25-én bejelentették, hogy a folytatás aktívan fejlődik, és Adam Robitel visszatér mint rendező, Bragi F. Schut forgatókönyvíróval és Neal H. Moritz producerrel együtt. A tervek szerint a film 2020. április 17-én kerül bemutatásra.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Játékidő. AMC Theatres. (Hozzáférés: 2018. december 30.)
 2. Végtelen útvesztő. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. május 4.)
 3. Escape Room. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. május 4.)
 4. VéGtElEn ÚtVeSzTő. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. május 4.)
 5. EsCaPe RooM. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. május 4.)
 6. Jr, Mike Fleming. „Logan Miller, Deborah Ann Woll, Taylor Russell Enter ‘The Maze’”, Deadline, 2017. augusztus 9. (en-US nyelvű) 
 7. Deborah Ann Woll, Logan Miller to Star in Sony's 'The Maze'”, The Hollywood Reporter (en nyelvű) 
 8. Rubin, Rebecca: Box Office: 'Escape Room' No Match for 'Aquaman. Variety, 2019. január 3. (Hozzáférés: 2019. január 3.)
 9. D'Alessandro, Anthony: ‘Aquaman’ Still The Big Man At The B.O. With $30M+; ‘Escape Room’ Packs In $17M+ – Early Sunday Update. Deadline Hollywood , 2018. január 6. (Hozzáférés: 2019. január 6.)
 10. D'Alessandro, Anthony: ‘Upside’ Set To Be STX’s First No. 1 Opener With $19M+; ‘Aquaman’ Flips Over $1B WW; Keanu Reeves Hits B.O. Low With ‘Replicas’. Deadline Hollywood , 2018. január 13. (Hozzáférés: 2019. január 16.)
 11. Anthony D'Alessandro. „‘Escape Room 2’ Construction Underway At Sony For 2020 Bow – Update”, 2019. február 25. (Hozzáférés ideje: 2019. február 25.) 

További információk[szerkesztés]