Vásárhelyi András (földbirtokos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vásárhelyi András
Született1895. augusztus 22.[1]
Szentmárton[1]
Elhunyt1981. október 16. (86 évesen)[1]
New Rochelle[1]
Állampolgársága
Foglalkozása
  • földbirtokos
  • politikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939–1945)
SablonWikidataSegítség

Kézdivásárhelyi Vásárhelyi András (Lőkösháza, más adat szerint Aradszentmárton, 1895. augusztus 22.New Rochelle, New York, Amerikai Egyesült Államok, 1981. október 16.) magyar földbirtokos, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1895-ben született római katolikus vallású, földbirtokos családban. Középiskolába Aradra járt, utána elvégezte a bécsi kereskedelmi akadémia főiskolai tanfolyamát, később pedig a budapesti egyetemen még jogot is hallgatott és két alapvizsgát tett. Közben, az első világháború éveiben a 4. számú közös huszárezred kötelékében szolgált orosz és olasz hadszíntereken és hadnagyként szerelt le a katonaságtól.

A háború végét és tanulmányai lezárását követően visszavonult gazdálkodni Csanád megyei birtokára, illetve fokozatosan bekapcsolódott a csonka vármegye közéletébe. 1924-ben választották be először a vármegye törvényhatósági bizottságába, 1930-tól tagja lett a kisgyűlésnek is, 1939-ben pedig országgyűlési képviselői mandátumot is szerzett, a Magyar Élet Pártja Csanád megyei listájáról. Elnöke volt a Csanád vármegyei, illetve a Makói Szarvasmarha-tenyésztő Egyesületnek, a Csanádvármegyei Gazdasági Egyesületben pedig alelnöki tisztséget viselt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2024. január 2.)

Források[szerkesztés]