Vár-patak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vár-patak
Közigazgatás
OrszágokMagyarország Magyarország
Földrajzi adatok
Hossz11,9 km
Forrásszint960 m
Vízgyűjtő terület23,5 km²
ForrásKékestől delkeletre, Mátra, Magyarország
TorkolatBene-patak, Abasár
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Vár-patak a Mátrában ered, Kékestől délkeletre, Heves vármegyében, mintegy 960 méteres tengerszint feletti magasságban. A patak forrásától kezdve délnyugati irányban halad, majd Abasár keleti részénél éri el a Bene-patakot.[1]

A Vár-patak Magyarország legmagasabban eredő vízfolyása,[2] amely egyben az ország legnagyobb esésű patakja is, hiszen 960 méteres tengerszint feletti magasságban ered és 172 méteres tengerszint feletti magasságban torkollik bele a Bene-patakba, amely 788 méternyi esést jelent.

A Vár-patakban nem élnek halak, aminek egyik oka az, hogy a patak medrének esése meghaladja a 42 m/km-es értéket, amely fölött nem tudnak állandó állományt kialakítani a hazai halfajok. Ezen kívül a másik jelentős ok, amiért nem élnek halfajok a Vár-patak vizében az részben annak köszönhető, hogy a Bene-patakon létesített 6 kilométeres mesterséges mederszakasz meggátolja a halak vertikális terjeszkedését és elzárja előlük a természetes folyosót, amelyen keresztül el tudnának jutni a Vár-patakig is. A harmadik oka a halfajok hiányának az, hogy a Vár-patak aszályosabb nyarakon, illetve hosszabb száraz időszakok idején teljesen ki szokott száradni. A Vár-patakban általában október és június között folyik víz. A Mátra múzeumban őriznek olyan kövicsík maradványokat, melyek azt bizonyítják, hogy a Vár-patakban korábban, a hetvenes években még éltek e halfaj egyedei.[3]

Part menti települések[szerkesztés]

A patak partján található települések összlakossága meghaladja a 4300 főt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarország természetjáró földrajza. Bozó András. [2006. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 6.)
  2. A Mátra és környéke halfaunája. matramuzeum.hu. [2016. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
  3. A Mátra és környéke halfaunája. matramuzeum.hu. [2016. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 13.)