Vándorplakett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piláth Károly, a Vándorplakett 2013. évi átadása előtt

A Vándorplakett (más elnevezéssel Vándor Díj) magyar fizikatanárok számára adományozható díj, amelyet Marx György indított útjára 1990-ben Egerben, a 33. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankéton.

A plakett[szerkesztés]

A díj egy vörös–kék szalagon függő, kör alakú, vésett bronzplakett, amely nyakba akasztva viselhető. A plakett előlapján a körirat szövege: „STICKS and STONES will break some BONES but not DISRUPT the LEARNING”, azaz „Botok és kövek csontot törhetnek, de ez nem zavarhatja meg a tanulást”.[1] A plakett hátoldalán a „12-86 morgan” felirat (szignó?) található.

Története[szerkesztés]

A díjként szolgáló bronzplakettet Marx György 1989-ben kapta egy konferencián a michigani C. M. Clark professzortól[2] a magyarországi fizikatanítás megújítása érdekében végzett tevékenységéért. A következő évben, a középiskolai fizikatanári ankéton Marx György azt mondta, hogy szerinte ez az elismerés a magyar fizikatanárokat illeti, ezért továbbadta Boros Dezsőnek, a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium tanárának. A következő ankéton Boros Dezső hasonló gondolatokkal adta tovább a plakettet. Így alakult ki az a hagyomány, hogy mindig az előző évi díjazott egymaga dönt a következő kitüntetett személyéről, és a díjat mindig a fizikatanári ankét nyitóünnepségén adja át a következő díjazottnak. Hagyomány, hogy a díjat átadó ismerteti a díj történetét is, és felsorolja minden addigi díjazott nevét. A díjjal semmiféle anyagi elismerés nem jár.

A díjazottak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A plakett előlapjának fényképe a FizKapu honlapon.
  2. Fizikai Szemle, 2007. 2. szám, 68. oldal
  3. A díjazottak listája a FizKapu honlapon.
  4. A Covid-19 járvány miatt az ankét elmaradt, a díjat nem adták tovább
  5. Az ankét elmaradt, a díjat nem adták tovább