Ugrás a tartalomhoz

Uzsicei Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Uzsicei Köztársaság
partizánok által felszabadított terület
Užička republika
Ужичка република
1941 július 28.1941 december 1.
Uzsicei Köztársaság zászlaja
Uzsicei Köztársaság zászlaja
Általános adatok
FővárosaUzsice
Beszélt nyelvekszerb, horvát (uzsicei dialektus)
Kormányzat
Államformaszocialista köztársaság
ÁllamfőDragojlo Dudić
Államfő-helyettesJosip Broz Tito
A Wikimédia Commons tartalmaz Uzsicei Köztársaság témájú médiaállományokat.
Az elesett partizánok emlékműve a Kadinjača dombon

Az Uzsicei Köztársaság (szerbhorvátul: Užička republika / Ужичка република) rövid életű, partizánok által felszabadított terület Jugoszláviában, valamint az első, a második világháború alatt felszabadított terület. A mindvégig katonai közigazgatás alatt álló terület 1941. július 28-án alakult meg, vezetői szerb és horvát partizánok voltak, a katonai tanács a névadó fővárosban, Uzsicében székelt.[Note 1].

Határai, népessége[szerkesztés]

Az Uzsicei Köztársaság nyugati területén nagyjából 300000 ember élt, a teljes népesség becsült összege meghaladta az egymilliót.[3] A köztársaság északon Valjevóig és Bajina Bašta-ig nyúlt el. Nyugaton a Drina, keleten a Nagy-Morava határolta. Legdélebbi pontja a Raška régió egyes falvai voltak.

Különböző források különböző számokat állapítottak meg a terület nagyságát illetően. Egyesek szerint 15 000 km², más számítások szerint 20 000 km²[4] tartozott a köztársasághoz.

Története[szerkesztés]

A partizánok létrehozták az ún. "népi tanácsot" (odbori), valamint iskolát nyitottak, és kiadták a kommunisták Borba (Küzdelem) című lapját. Emellett a köztársaság egy 145 km hosszú vasutat és saját postahálózatot üzemeltetett. Uzsice Krčagovo városrészében a fegyver- és lőszergyárat a jugoszláv jegybank részére korábban épített pincékbe telepítették át, ahol 1941. november végéig termeltek.[5]

1941-ben az első antipartizán offenzíva alatt a Harmadik Birodalom seregei elfoglalták a régiót, de a partizánok többségének sikerült Boszniába, Montenegróba és a Szandzsák területére menekülni, ahol újraszerveződtek és tovább folytatták a harcot.

A köztársaság vége[szerkesztés]

A Josip Broz Tito vezette baloldali politika jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a partizánok vezette köztársaság megszűnjön.[6] A szerb fasiszta propagandának köszönhetően,[7] a szerbek nagy többsége elfordult a kommunistáktól és a partizánoktól. 1941 december elején[8] a kommunisták áthelyezték székhelyüket Boszniába (a Független Horvát Állam területére) és csatlakoztak az ott állomásozó csapatokhoz, majd Montenegró területére vonultak.[9]

Filmfeldolgozás[szerkesztés]

1974-ben mutatták be a Fegyverek háborúja című jugoszláv filmet, amelynek forgatásán volt partizánok is részt vettek.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Official name of the occupied territory[1][2]
  1. Hehn (1971), pp. 344–73
  2. Pavlowitch (2002), p. 141
  3. Report on World Affairs (angol nyelven). RWA (1985. január 1.) 
  4. Pshennikov, S.. The Resistance movement in Europe during the Second World War: 16th International Congress of Historical Sciences, Stuttgart, August 1985 (angol nyelven). "Social Sciences Today" Editorial Board, USSR Academy of Sciences (1985. január 1.) 
  5. Misha Glenny, The Balkans, 1999, p. 487
  6. Banac 1988, 81. o.
  7. Petrović, Nenad: POLITIČKA PROPAGANDA U OKUPIRANOJ SRBIJI: Milan Nedić, Velibor Jonić i Dimitrije Ljotić (szerbhorvát nyelven), 2009. február 9. (Hozzáférés: 2017. január 18.)
  8. Jelić, Ivan. War and revolution in Yugoslavia, 1941-1945. Socialist Thought and Practice (1985) „Partisan Detachments of Yugoslavia and the leaderships of the national liberation movement withdrew from Serbia early in December 1941” 
  9. Pavlowitch 2002, 147. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Republic of Užice című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.