Szerkesztővita:Kasza.geza/Ásványolaj és petrolkémia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Serinde 18 évvel ezelőtt a(z) Userlap és szócikknévtér témában

Gőzpirolízis: szigorú termikus krakkolás, mellyel szénhidrogénekből (etán, benzin, gázolaj) állítanak elő könnyű olefineket. A pirolizáló csőkemencében 750-900 °C hőmérsékleten rövid tartózkodási időt (~0,25s) tartanak, és a szénhidrogének parciális nyomását vízgőzzel csökkentik (0,3-0,5 kg vízgőz: 1kg benzin), így szorítva vissza a kokszképződést.

Lepárlási görbe: ha egy szénhidrogén elegyet szabványos készülékben desztillálnak és meghatározzák a hűtő végén megjelenő első párlat lecseppenéséhez tartozó desztillációs hőmérésékletet (kezdő forráspont) és render a térgogatszázalékokban kifejezett párlatmennyiséghez tartozó desztillációs hőméréskletet, illetőleg azt a hőmérésékletet, ahol az egész anyagmennyiség átdesztillál (végforráspont), akkor a felvett adatok alapján a lepárlási görbe megszerkeszthető. Az átlagos forráspont azon hőmérsékletek összegének ötödrésze, amelyek a viszgált termék 10, 30, 50, 70 és 90 tf%-ának átdesztillálásakor a készülékben uralkodnak.

Dezalkilezés: alkil-aromás vegyületekből, termikus vagy katalitikus úton történő aromás előállítási eljárás. Míg a kőszénből előállított C6-8 aromások aránya körülbelül megfelel az egyes aromás vegyületek iránt megnyilvánuló kereskedelmi igényeknek, a kőolajból előállított aromások aránya legtöbbször nem megfelelő, általában túl sok toluol és kevés benzol keletkezik. Ezért az utóbbi időkben megnőtt a dezalkilezés jelentősége, mind több toluolból állítanak elő benzolt.

Dr. Deák Gyula Kőolajipari Fogalmak, Veszprémi Egyetemi kiadó, Veszprém, 1994

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Kasza.geza/Ásványolaj és petrolkémia!

Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a Homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a Segítség! lapokon, akkor a portán vagy a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára! Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (pl. érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ez az üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~. A Wikipédia használatáról szóló rövid bevezető tanfolyamon vehetsz részt, ha ráklikkelsz a Az első lépésekre.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást! - Serinde üzenet 2006. április 12., 11:03 (CEST)Válasz

Userlap és szócikknévtér[szerkesztés]

Szia! A vitalapodon található fogalmakat bemásoltad Kasza.geza név alatt a Wikipédiába, de - gondolom véletlenül - ez ebben a formában szócikként jött létre. Ezen a címen bizonyosan nem akartál lexikoncikket létrehozni. A felhasználói lapok mindig úgy kezdődnek, hogy User:, kérlek figyelj erre. - Serinde üzenet 2006. április 12., 11:05 (CEST)Válasz