Unfit Ass.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Unfit Ass.
Információk
Eredet Nyíregyháza
Aktív évek 1990–1996
Műfaj Death metal (kezdetben)
Alternatív metal (később)
Kiadó Trottel Records
Kapcsolódó előadók Tankcsapda
Tagok
Incze Ottó
Nácsa László
Elek Ottó
Csomai Miklós
Máté Szabolcs
Boruzs Attila

Az Unfit Ass. (azaz Unfit Association) egy nyíregyházi metal együttes volt, amely 1990-ben alakult. Első korszakukban death metalt játszottak, majd Máté Szabolcs énekes 1994-es csatlakozása után kísérletezős, modern metalra váltottak. Számos demó után egyetlen nagylemezük jelent meg Pulse címmel 1996-ban. A zenekar nem sokkal később feloszlott, Elek Ottó dobos pedig 1997 őszén a Tankcsapda tagja lett.

Történet[szerkesztés]

A zenekar trióként kezdett, Incze Ottó (basszusgitár), Nácsa László (gitár), Elek Ottó (dob, ének) felállásban. Ebben a formációban vették fel a Without Chances demót, melyet a Metal Hammer magazin meglehetősen kritikusan értékelt, és ami megalapozta a zenekar kedvelőinek táborát. 1991-ben csatlakozott a zenekarhoz Csomai Miklós gitáros. Ezután intenzívebb koncertezés következett, majd felvették a "Flagging Water" c. demót. Ennek az anyagnak a fogadtatása sokkal pozitívabb volt, köszönhetően a lendületes, feszes és korszerű daloknak.[forrás?]

A zenekar intenzív koncertezés, próbák és zeneírás után 1992-ben felvette az Absurd Reality demót, mellyel több kiadót is megkeresett. A kiadók idegenkedtek a hasonló zenéktől, kompromisszumkészséget vártak el a zenekartól, elmozdulást a könnyebben eladható dallamosabb heavy metal irányába, erre azonban a zenekar nem volt hajlandó. Tovább haladtak a saját útjukon, amit motivált az ebben az időben megjelent újító szellemű death és thrash metal zenekarok (Meshuggah, Fear Factory, Obituary, Asphyx, Clawfinger stb.) sikere.[forrás?] Megtartották Elek Ottó hörgő énekét, kiegészítve az 1994-ben csatlakozott Máté Szabolcs egyedi dallamaival és szövegmondásával, illetve a szintén új tag Boruzs "Ruzsbo" Attila változatosan andalító vagy éppen szigorú billentyűs részeivel.

1994-ben Incze Ottó öccsénél vették fel a Manifest Maze demót, saját keveréssel, mely végül nem került terjesztésre, mert a Trottel kiadóval megegyeztek a Pulse lemez kiadásáról, melyen később a Manifest Maze dalai is helyet kaptak. A következő évben "Turn" című dalukkal szerepeltek a Metal Hammer magazin Demonstráció című válogatásán. Pulse című albumuk a Trottel Records kiadásában jelent meg 1996-ban, melyet minden zenei szaklap nagyon pozitívan fogadott.[forrás?] A lemezt nem követte a korábbiakhoz hasonló intenzív koncertezés, majd a zenekar nem sokkal később feloszlott.

Elek Ottó dobos 1997 őszén a Tankcsapda tagja lett.

2011-ben a Neverheard Distro kiadó közös CD-n megjelentette az együttes első korszakát dokumentáló Absurd Reality és Flagging Water demókat remasterelve.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Demonstráció II (1995, válogatás a "Virus" c. dallal)
  • Pulse (1996)
  • Absurd Reality/Flagging Water (2011, újrakiadás)
Demók
  • Without Chances (1990)
  • Flagging Water (1991)
  • Absurd Reality (1992)
  • Manifest Maze (1994)

Források[szerkesztés]