Ulva (sziget)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ulva
Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)
Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)
Közigazgatás
OrszágEgyesült Királyság
alkotó országSkócia
tanácsi területArgyll and Bute
SzékhelyLochgilphead
Népesség
Teljes népesség11 fő (2011)
Földrajzi adatok
FekvéseAtlanti-óceán
SzigetcsoportHebridák (Belső-Hebridák) — Mull szigetcsoport
Terület19,9 km²
Hosszúság12 km
Szélesség4 km
Tengerszint feletti magasság313 m
Legmagasabb pont313
IdőzónaUTC±00:00
Elhelyezkedése
Ulva (Egyesült Királyság)
Ulva
Ulva
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 56° 28′ 49″, ny. h. 6° 12′ 18″Koordináták: é. sz. 56° 28′ 49″, ny. h. 6° 12′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ulva témájú médiaállományokat.

Ulva a Hebridák egy kis, mindössze 20 négyzetkilométeres szigete Mull szigetének nyugati partja előtt, a szigeten végighúzódó dombhátak egyikének folytatásában, tehát a Belső-Hebridák részeként nyilvántartott Mull-szigetcsoport egyik tagja. Közigazgatásilag Skócia Argyll and Bute tanácsi területének része. 1974–1996 között a Strathclyde régióba, korábban Argyll megyébe osztották be.

Fő nevezetessége, hogy a helybéliek és a környező szigetek — főleg Mull — lakói 2018-ban megvásárolták a szigetet addigi tulajdonosától.[1]

Természeti földrajza[szerkesztés]

Az ovális alakú szigetet Mulltól (Ulva Ferry majorságtól) a keskeny Caolas Ulbha tengerszoros választja el; a szomszédos Gometra szigetével híd köti össze. Északon a Loch Tuath (Loch-a-Tuath), délkeleten a Loch na Keal (Loch nan Ceall) választja el Mull egy-egy nagyobb félszigetétől (illetve az Eorsa szigetkétől). Déli partjának két nagyobb öble a Port a' Bhàta és a Tràigh Bhàn. Az északi part két nagyobb öble a patkó alakú Lòn Bhearnuis és a Soriby Bay.

Hossztengelyében egy keresztirányú völgyekkel (közülük legnagyobb a Gleann Glas) tagolt dombhát húzódik végig; ez nyugat felé Gometrán folytatódik. Két legmagasabb dombja a 313 m magas Beinn Chreagach (a.m. 'Sziklás Hegy') és a 306 m magas Beinn Eoligarry; a dombok nyugat felé egyre alacsonyabbak. A déli parthoz közel emelkedik a 118 m magas A' Chrannag.

A pleisztocén kori jégáraknak köszönhetően partvonala csipkézett, erősen tagolt. Az Ulvától délre elterülő csatornából kiemelkedő kisebb-nagyobb szigetek, illetve szirtek közül a legnevezetesebb a természeti szépségeiről híres Staffa (a Fingal-barlanggal). Jelentősebbek még:

Little Colonsay és Ulva között az Eilean na Creiche (Eilean na Craoibhe) szirtjeinek sora húzódik.

Éghajlatát a Golf-áramlás határozza meg: a csapadék sok, a hőingás kicsi.

Földtani felépítése[szerkesztés]

A szigetet fiatal bazalt építi fel. Főleg a déli parton a kőzet jellegzetes, oszlopos elválása is megfigyelhető, de az oszlopok nem olyan látványosak, mint a közeli Staffa szigetén.

Története[szerkesztés]

Élővilága[szerkesztés]

Fő növénytársulása a fenyér.

Lakossága, gazdasága[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ulva című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]