Uljanik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Uljanik
Pula Uljanik (1).jpg
Típus üzleti vállalat
Alapítva 1856
Székhely Póla
Iparág hajógyártás
Forma részvénytársaság
Termékek kereskedelmi-, és hadihajók
Alkalmazottak száma 2659
Az Uljanik weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Uljanik témájú médiaállományokat.

Az Uljanik egy, a horvátországi Pólában működő hajógyártó magánvállalat, amelyet 19. század közepén alapítottak.

Története[szerkesztés]

Az Uljanik gyárat 1856-ban alapították Póla városában, amely már akkor is a Császári és Királyi Haditengerészet fő haditengerészeti bázisaként funkcionált. Az alapkövet maga Erzsébet királyné fektette le december 9.-én. A dátum és az azóta eltelt idő az Uljanik-ot a világ egyik legrégebb óta üzemelő hajógyárává teszi. A hajógyár a nevét az Uljanik szigetecskéről kapta, amin egykoron olajfa termelés folyt, ma viszont a cég terül el. A történelmi tisztelet jegyében egy olajfát meghagytak a szigeten, amit azóta is rendben tartanak.

A gyár első hajója, már 1858-ban elkészült, ez az osztrák flotta akkori zászlóshajója, az SMS Kaiser volt. Az osztrák-magyar időkben a gyár kapacitását lekötötte a hadihajók gyártása, a Kaisert további 55 hadihajó követte az elkövetkezendő évtizedekben. Azonban 1918 és 1943 között, amíg a gyár olasz kézen állt, főképp hajók szétvágásával, esetleg javításával kellett foglalkozniuk. Az olasz fegyverszünetet követően rövid időre a németek foglalták el. 1947-től kezdődően a Jugoszláv Köztársaság égisze alá került a gyár, ekkortájt továbbra sem gyárthattak új hajókat, egészen 1951-ig. Ezt követően komoly fejlesztéseket hajtottak végre a gyárban, főleg az 1970-es években. 1972 és 1976 között 11 darab, 200.000 tonna vízkiszorítást is meghaladó hajót gyártottak le. A legnagyobb hajó az Indiai Hajózási Társaság részére készült Kanchenjunga volt, amely 277.120 tonnás vízkiszorítást produkált.

A délszláv háborúkat követően, Póla a Horvát Köztársaság részévé vált, az Uljanik gyárat pedig 1998-tól fejleszteni kezdték. Manapság speciális hajók gyártásával foglalkozik elsősorban.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Uljanik című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.