Uglovaja Arszenalnaja torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Uglovaja Arszenalnaja torony
TelepülésTverszkoj kerület
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • megerősített torony
  • tájékozódási pont
Magassága60 m
Elhelyezkedése
Uglovaja Arszenalnaja torony (Moszkva)
Uglovaja Arszenalnaja torony
Uglovaja Arszenalnaja torony
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 18″, k. h. 37° 36′ 59″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 18″, k. h. 37° 36′ 59″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Uglovaja Arszenalnaja torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Kreml látnivalóinak vázlatos térképe

Az Uglovaja Arszenalnaja torony (Угловая Арсенальная башня, magyarul Arzenál sarokbástya vagy -torony) a moszkvai Kreml fala által alkotott hozzávetőleges háromszög északi csúcsán található. Nevét a mögötte található, a 17. században épült Arzenál palotáról kapta. Korábban Собáкина (Szobakina) bástyának hívták; ennek az elnevezésnek az eredete vitatott. A torony alaprajza a Kreml háromszögének két másik csúcsán elhelyezkedő tornyokhoz, a Vodovzvodnaja és a Beklemisevszkaja toronyhoz hasonlóan kör alakú. (A Kreml falának összes többi tornya négyzetes alapokra épült).

Leírása[szerkesztés]

Az Arzenál sarokbástyája a Kreml legerősebb, legtestesebb bástyája, 60,2 méter magas. Lezárta a Vörös tér felé néző északkeleti falat és az egykori Nyeglinnaja folyóra néző nyugati falszakaszt, ellenőrizte a Nyeglinnaja feletti egyik fontos átkelőt.[1]

A hengeres torony lábazata fehér kőből készült. A falak vastagsága eléri a négy métert. A torony felső, keskenyebb része két szintes: az alsó hengeres, a felső nyolcszögű. A torony díszítményeit a 17. század végén kapta. A monumentális, szigorú hatású bástya a díszítmények ellenére bizonyos ellentétet mutat a Kreml épületegyüttesének sok elemével.

Története[szerkesztés]

1492-ben épült Pietro Antonio Solari olasz építész irányításával. Mint a Kreml többi akkor épült tornya esetében is, az olasz építészek munkájában kimutathatók az itáliai párhuzamok, például Milánó és Brisighella korabeli tornyaival. A tervezés és építés során a kor legmodernebb hadászati elveit követték, úgy, hogy a bástya képes legyen erős ellenséggel szembeni hosszabb ellenállásra önállóan is, ha esetleg a tornyon kívüli várat el is foglalná az idegen katonaság. A bástya alapzatában például kutat is ástak, ami máig fennmaradt használható állapotban. A legfelsőbb szinten kialakított harci területen a bástya körerkélyének padlózatában nyílásokat (francia szakszóval mâchicoulis) alakítottak ki a lefelé irányuló tüzelés céljára. A torony belsejében a harcosok létrákon közlekedtek a szintek között, amiket szükség esetén fel lehetett húzni. A bástyából földalatti járat is indult, ami többek között a Troickaja bástyával közötte össze.

A torony igen szilárd építménynek bizonyult, a Kreml többi tornyaihoz képest alig szorult javításra. A 17. század végén a katonai támadás veszélyének csökkenésével a vár többi tornyához hasonlóan a bástya tetején lévő, védelmi jellegű faépítményeket dekoratív célú, cseréppel fedett, nyolcszögű sátortetős tornyocskára cserélték, a körerkély padlózatának nyílásait lezárták. A torony csúcsára az áttört díszítés fölé szélkakas került.

Az 1700-as évek elején, a nagy északi háború idején, svéd támadástól tartva, Nagy Péter cár parancsára még egyszer megerősítették a katonailag a tornyot, külső védművekkel látták el, környezetét alkalmassá tették korszerű ágyúk elhelyezésére; Moszkva elleni támadásra azonban végül nem került sor.

Ugyancsak Nagy Péter idején épült meg a bástya mögött a Kreml területén az Arzenál, amiről a torony (és a szomszéd Szrednyaja Arszenalnaja torony is) az új nevét kapta.

Napóleon oroszországi hadjárata idején a toronynak már nem volt védelmi szerepe. A francia csapatok távozásukkor Napóleon parancsára az egész Kremlt fel akarták robbantani. Az Arzenál északkeleti szárnyának felrobbantásakor szinte teljesen megsemmisült a Vodovzvodnaja torony, részben a Nyikolszkaja torony, az Első Névtelen torony és a Petrovszkaja torony. Megsérült az Uglovaja Arszenalnaja torony is, repedések keletkeztek benne, és a csúcsát díszítő sátortető is lerepült. Ezt a bástyát azonban nem kellett az alapjaitól újjáépíteni, elegendő volt a kijavítása. Ez 1817-18-ban, a fennmaradt tervrajzok alapján, a 17. század végi állapotnak megfelelően végezték el.

A 19. században a tornyon további kisebb-nagyobb javításokat végeztek, majd 1894-ben belsejét alkalmassá tették a moszkvai kormányzóság archívumának elhelyezésére. A szovjet időkben kisebb javítások mellett komolyabb régészeti feltárásokat is végeztek a Kreml területén, ennek keretében ennek a bástya kútjában 15. századi sisakok, páncélingek és kengyelek maradványait találták meg.

Az eddigi utolsó nagyobb munkálatokra 2015-ben került sor, amikor is főleg kozmetikai jellegű javításokat végeztek, felújították a torony díszítményeit.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Угловая Арсенальная башня című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
A torony esti képe

Források[szerkesztés]

  • Moszkva műemlékei: Кремль. Китай-город. Центральные площади. In Либсон В. Я – Домшлак М. И – Аренкова Ю. И: Памятники архитектуры Москвы. (oroszul) Moszkva: Искусство. 1983.  

További információk[szerkesztés]

  • Анисимов Н.А. Расстрел Московского Кремля.. — М.: Столица, 1995. — 85 с. — ISBN 5-7055-1147-7.
  • Бартенев С. П. Московский Кремль в старину и теперь. — М.: Синодальная типография, 1912. — 259 с.
  • Бродский Б. Сокровища Москвы. — М.: Изобразительное искусство, 1990. — 376 с. — ISBN 5-85200-163-5.
  • Воротникова И. А., Неделин В.М. Кремли, крепости и укрепленные монастыри русского государства XV-XVII веков. Крепости Центральной России.. — М.: БуксМАрт, 2013. — 887 с.
  • По Москве. Прогулки по Москве и ее художественным и просветительным учреждениям / Геника Н. Я.. — М.: Изд. М. и С. Сабашниковых, 1917. — 672 с.
  • Гончарова А. А. Стены и башни Кремля. — М.: Московский рабочий, 1980. — 96 с.
  • Девятов С. В., Жиляев В. И., Кайкова О. К. Московский Кремль в годы Великой Отечественной войны. — М.: Кучково поле, 2010. — 332 с.
  • Евдокимов Д. В. Кремль и Красная площадь. — М.: ИТРК, 2003. — 272 с. — ISBN 5-88010-160-6.
  • Земцов С. М. Архитекторы Москвы второй половины XV и первой половины XVI века // Зодчие Москвы. — Московский рабочий, 1981. — С. 59—68.
  • Всеобщая история архитектуры в 12 томах. Т.VI Архитектура России, Украины и Белоруссии XIV - перв. пол. XIX вв / Колли Н. Я.. — М., 1968. — Т. 6. — 569 с.
  • Колодный Л. Е. Путешествие в свой город. — М.: Московский рабочий, 1981. — 368 с.
  • Малиновский А. Ф. Обозрение Москвы. — М.: Московский рабочий, 1992. — ISBN 5-239-01340-3.
  • Романов К.К. Рецензия на книгу Бартенева «Московский Кремль в старину и теперь». — СПб., 1914. — 18 с.
  • Романюк С. Сердце Москвы. От Кремля до Белого города.. — М.: Центрполиграф, 2013. — 912 с. — ISBN 978-5-227-04778-6.
  • Рябчиков Е.И. Красная площадь. — М., 1980. — 240 с.
  • Шевченко В.Н. Повседневная жизнь Кремля при президентах.. — М.: Молодая гвардия, 2005. — 292 с.
  • Фабрициус М.П. История московского Кремля. — М.: АСТ, 2007. — 410 с.
  • Яковлева О. Тайны московских подземелий. — М.: БММ, 2014. — 240 с. — ISBN 978-5-88353-602-0.
  • Янцева Л. И. Вокруг Кремля и Китай-Города. ПутеБродитель. — М.: Центрполиграф, 2016. — 478 с. — ISBN 978-5-227-05560-6.