Első Névtelen torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Első Névtelen torony
TelepülésTverszkoj kerület
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • megerősített torony
  • tájékozódási pont
Elhelyezkedése
Első Névtelen torony (Moszkva)
Első Névtelen torony
Első Névtelen torony
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 44′ 58″, k. h. 37° 37′ 08″Koordináták: é. sz. 55° 44′ 58″, k. h. 37° 37′ 08″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Első Névtelen torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Első Névtelen torony (oroszul Первая Безымянная башня, korábban Пороховая, azaz lőportorony) a Kreml déli falán áll, a Kremljovszkaja naberezsnaja és a Moszkva folyó közelében, a Tajnyickaja toronytól keletre.

Története[szerkesztés]

Ezt az egyszerű torony-bástyát először az 1480-as években emelték a Kreml déli falának megerősítésére, de utána többször újjá kellett építeni. 1547-ben a gyakori moszkvai tűzvészek egyike során a toronyban tárolt lőpor robbant fel. A 17. századi újjáépítése során a bástya négyzet alakú tetejére díszes sátortetőt építettek. 1770-ben a tornyot lebontották a Nagy Kreml-palota építésével összefüggésben. 1776—1783 között a tornyot és a Második Névtelen toronyig húzódó falszakaszt új alapokon építették fel, kissé közelebb a Tajnyickaja toronyhoz.[1] 1812-ben a visszavonuló franciák felrobbantották. 1816—1835 között megint újjáépítették Oszip Ivanovics Bove irányításával.

Szakértők véleménye szerint ez a torony szerepel Vaszilij Vasziljevics Verescsagin festményén, innen nézi Napóleon az égő Moszkvát.

Napóleon az Első Névtelen torony mellett Verescsagin festményén

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Первая Безымянная башня című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Moszkva műemlékei: Кремль. Китай-город. Центральные площади. In Либсон В. Я – Домшлак М. И – Аренкова Ю. И: Памятники архитектуры Москвы. (oroszul) Moszkva: Искусство. 1983.  

További információk[szerkesztés]

  • А. Ю Киселев. Москва: Кремль и Красная площадь: путеводитель. АСТ, 2006. (Orosz nyelvű útikönyv)