Vodovzvodnaja torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vodovzvodnaja torony
TelepülésTverszkoj kerület
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • megerősített torony
  • tájékozódási pont
Magassága61,25 m
Elhelyezkedése
Vodovzvodnaja torony (Moszkva)
Vodovzvodnaja torony
Vodovzvodnaja torony
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 44′ 53″, k. h. 37° 36′ 49″Koordináták: é. sz. 55° 44′ 53″, k. h. 37° 36′ 49″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Vodovzvodnaja torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vodovzvodnaja torony (magyarul kb. vízvételi torony) a Kreml falának délnyugati sarkán található, az Alekszandrovszkij szad és a Kremljovszkaja naberezsnaja találkozásánál, a Moszkva folyó közelében. 1488-ban épült Pietro Antonio Solari olasz mester tervei alapján.[1] A nagyjából háromszög alakú Kreml másik két sarokbástyájához, Beklemisevszkaja és az Uglovaja Arszenalnaja toronyhoz hasonlóan köz alaprajzú; az összes több bástya négyzetes alapokra épült.

Története[szerkesztés]

A bástya-torony első neve felépítését követően Szvirlova, majd Szviblova torony volt, annak a nemesi családnak a neve után, akiknek az udvarháza a toronyhoz csatlakozón helyezkedett el a Kreml falán belül. Mai nevét 1633-ban kapta, amikor Christopher Galloway skót mérnök vízátemelő szerkezetet telepített a torony tövébe, amivel a Kreml vízellátását biztosította a Moszkva folyóból.

1805-ben állapotának megromlása miatt az eredeti tervek alapján, az eredeti alapokon újjáépítették. 1812-ben Napóleon visszavonuló csapatai felrobbantották. Hét évvel később Oszip Ivanovics Bove irányításával megint újjáépítették, de már kisebb változtatásokkal az eredetihez képest. 1937-ben a torony csúcsán ötágú vörös csillagot helyeztek el, háromméteres karokkal.

A Vodovzvodnaja torony esti fényben

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Водовзводная башня című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Moszkva műemlékei: Кремль. Китай-город. Центральные площади. In Либсон В. Я – Домшлак М. И – Аренкова Ю. И: Памятники архитектуры Москвы. (oroszul) Moszkva: Искусство. 1983.