Türelmetlenség (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Türelmetlenség
(Intolerance)
1916-os amerikai némafilm

RendezőD. W. Griffith
ProducerD. W. Griffith
Műfaj
ForgatókönyvíróD. W. Griffith
Főszerepben
ZeneJoseph Carl Breil
Operatőr
  • G. W. Bitzer
  • Karl Brown
Vágó
  • D. W. Griffith
  • James Smith
  • Rose Smith
Jelmeztervező
  • D. W. Griffith
  • Clare West
Gyártás
GyártóTriangle Film Corporation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvnémafilm
Játékidő163 perc (eredeti hossza 8 óra)
Képarány4:3
Forgalmazás
ForgalmazóAmerikai Egyesült Államok Triangle Distributing Corporation
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 1916. szeptember 5.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Türelmetlenség témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Türelmetlenség (eredeti cím: Intolerance) 1916-ban bemutatott fekete-fehér amerikai némafilm D. W. Griffith rendezésében.

Készítése[szerkesztés]

A film babiloni jelenete

Griffith elszánt harcba indult a filmcenzúra ellen, amiben az Egy nemzet születése etnikai ideológiáját ért számos kritika is közrejátszott. Újabb filmjének terveit, az Egy nemzet születése bemutatása utáni hetekben fejezte be. Négy eltérő társadalmi korszakban játszódó történetet állít egymás mellé. Az első epizód Jézus korában játszódik. A következő történet az ősi Babilonban, a királyt elárulják a vallási szekták betiltása miatt, majd Szent Bertalan-éj következik, amiben IX. Károly anyja tanácsára lemészároltatja a francia protestánsokat. Legvégén pedig egy modern történetbe kerülünk, a fiút, akit ártatlanul gyanúsítanak társa meggyilkolásával, az utolsó pillanatban mentik meg szerettei a kivégzéstől.

Griffith az epizódokon belül gyakran alkalmaz izgalmas keresztvágásokat. Ez a forradalmi szerkesztésű mód túl bonyolult volt a korabeli nézőknek, és a film hosszúsága is elriasztó lehetett. Griffith közel 2 millió dollárt fektetett a filmbe, de még csak a töredékét sem sikerült behozni, annak ellenére, hogy később újravágta és két részben is bemutatta Babilon bukása és Az anya és a törvény címeken.

A babiloni rész hatalmas díszleteit 3000 statisztával népesítette be. De a francia rész tömegjelenetei és kosztümjei is horribilis összegeket emésztettek fel. Constance Talmadge különösen megnyerő a hegyi lány szerepében, aki szerelembe esik a balsorsú Belshazzar herceggel a babiloni epizódban.

A türelmetlenség intoleranciáját a tragikus szerelem bemutatásán keresztül vizsgálja, ami érzelmi töltetet kölcsönöz a filmnek. A Türelmetlenség Griffith forgatókönyvírói, rendezői és vágói tehetségének emlékműve.

Szereplők[szerkesztés]

A teljes film[szerkesztés]

Türelmetlenség (1916) a teljes film

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]