Tuséti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tuséti
Ország Grúzia
KözpontOmalo
Népesség
Népességismeretlen
Földrajzi adatok
Terület969 km²
A Wikimédia Commons tartalmaz Tuséti témájú médiaállományokat.

Tuséti vagy Tusétia (grúz: თუშეთი) Grúzia egyik történelmi régiója, az ország hegyvidékes, északkeleti részén. A Nagy-Kaukázus lejtőin fekszik, és az orosz területen fekvő Csecsenfölddel és Dagesztánnal határos.

A lakosok a grúzok tuséti ágához tartoznak. Történelmileg négy hegyi közösség található a területen: a cova (a Cova-völgyben), a gometcari (a Tuséti Alazani folyó mentén), a pirikiti (a Pirikiti Alazani folyó mentén) és a csakma (közel a két folyó összefolyásához). A lakosság fő foglalkozása a legeltető juhtartás. A legnagyobb település (falu) Omalo.

Az Mta-Tuséti Nemzeti Park – amely az egyik ökológiailag leginkább érintetlen régió a Kaukázusban – az UNESCO Világörökségi javaslati listáján szerepel.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tusheti című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.