Turai Kiss Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Turai Kiss Mária
Életrajzi adatok
Született1943július 3. (80 éves)
Tura
Származásmagyar magyar
Pályafutás
Műfajoknosztalgiadalok
magyarnóták
Híres dalAranyesküvő
Gyermekkorom idejében
Még egy éjszaka
Hangszerdalénekes
SablonWikidataSegítség

Turai Kiss Mária ( Tura, 1943. július 3. –) magyar dalénekes, előadóművész, költő, dalszerző, dalszövegíró.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Gyermekkori álmát, – hogy pódium-énekes lehessen – csak nagyon későn tudta megvalósítani. Egész életét a családjának és a munkájának szentelte: családanya és feleség feladata mellett gyors és gépíróként, könyvelőként majd önkormányzati adóiroda-vezetőként nevelte fel gyermekeit.

Énekes tanulmányait 55 éves korában, nyugdíjba vonulása után kezdte csak meg. Ekkor iratkozott be a Nógrádi Tóth István által éppen abban az időben megalapított Dalénekes Iskolába. Kiváló tanárok kezébe került, akik a vizsgáról vizsgára felmutatott teljesítményei alapján hittek benne és biztatták. Főtanszak tanára Pere János, korrepetiítor-tanára Siliga Miklós, beszédtechnika tanára Medgyesi Mária, színpadi játékmester tanára Felföldi Anikó lett. Már tanulmányai közben is kiválasztották hangfelvételek készítésére. Így több magyarnóta-felvételt is készített, amelyek azóta is folyamatosan szerepelnek a Dankó Rádió műsorában.

Rendszeres szereplője lett a Duna TV népszerű Kívánságkosár c. műsorának. Legtöbbet kért felvétele az Aranyesküvő c. dal, amelynek zenéjét neki írta korrepetitor-tanára , Siliga Miklós és amely dalt énektanárával, Pere Jánossal együtt énekeltek el videófelvételre a kívánságműsorok számára.

Előadóművészként járja rendszeresen az országot, hogy továbbra is bizonyítsa a magyar nóta színpadi jogosultságát.

Énekesnői tevékenysége mellett nagy elszántsággal szervezte meg Dunakeszin a Nótás-dalos kórust. Ebben a közösségben rendszeres összejöveteleket tart, ahol a főleg nyugdíjas tagoknak népszerű és közszeretetnek örvendő vezetője.

Dalszerzőként is jelentkezett, amikor a Gyermekkorom idejében c. dallamához Vinczey László zeneszerző zenei alapot írt, majd Ember Péter és a Balassagyarmati zenekar közreműködésével hang és videófelvétel készült.

2021 nyarán újabb oldaláról is bemutatkozott: vereskötete jelent meg a pandémia időszakában felhalmozódott feszültségeit versek írásával próbálta feloldani. A több, mint száz verset magában foglaló verseskötet címe : Maradj otthon. Ebből a kötetből megzenésítésre került – Vinczey László, zeneszerző által – a Fájdalom c. verse is.

Sokoldalú tevékenysége mellett fest, rajzol , autodidakta módon hangszereken tanul.

Énekes felvételeit, munkásságát nemcsak a közönség szereti, hanem pozitiv életszemléletét számtalanszor állítják példának a nyugdíjas korosztály elé, amikor riport alanyként interjút készítenek vele a Telekeszi, a Heti TV vagy a Dankó Rádió műsorában.

Népszerű dalai, felvételei[szerkesztés]

  • Aranyesküvő – könnyűzenei dalkettős
  • Gyermekkorom idejében – könnyűzenei dal
  • Nem fogok megöregedni – csárdáskettős
  • Egy, két csók – csárdáskettős
  • Búbánatos ez a világ – csárdás
  • Még egy éjszaka – nosztalgiatangó
  • Kis falu a Galga mentén – magyarnóta
  • Nem jön levél – dal

Hivatkozások[szerkesztés]